MAKRON PORUČIO TRAMPU: Nove carine su nezakonite i greška! Sledi čvrst i srazmeran odgovor!
Foto: Reuters / Joshua Roberts

telefonske kritike

MAKRON PORUČIO TRAMPU: Nove carine su nezakonite i greška! Sledi čvrst i srazmeran odgovor!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je predsedniku SAD Donaldu Trampu da su nove američke carine na evropsku, meksičku i kanadsku robu ilegalne i da predstavljaju "grešku", saopštilo je danas francusko predsedništvo.

U saopštenju iz Jelisejske palate navodi se da su dva predsednika razgovarala telefonom juče posle objave Trampove adminstracije da stupaju na snagu takse od 25 odsto za uvoz čelika i 10 odsto za aluminijum.

Evropska unija planira uvođenje uzvratnih taksi na američke proizvode od čelika i hranu narednih nedelja kada bude izračunala koliko će evropske kompanije koštati nove carine SAD.

Makron je rekao da će odgovor biti "čvrst" i "srazmeran" i u skladu s propisima Svetske trgovinske organizacije.

SAD su donele odluku o uvođenju tarifa iako su do poslednjeg trenutka vođeni pregovori u Parizu u nastojanju da se postigne dogovor.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem rekla je danas da uvođenje taksi predstavlja "dalje slabljenje transatlantskih odnosa".

Ona je rekla da će te mere izazvati veliku štetu evropskoj industriji aluminijuma i čelika i da rizikuju da naškode globalnom ekonomskom rastu. Malmstrem je odbacila argumente američke administracije da su nove carine potrebne iz nacionalnih bezbednosnih razloga u SAD.

"Interna bezbednost nije relevantna, radi se o čistom protekcionizmu", rekla je ona.

Kompanije širom sveta izrazile su zabrinutost zbog američkih taksi i mogućnosti da se time podstakne trgovinski rat u kome bi obe strane udarale jedna na drugu uzvratnim merama.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Joshua Roberts

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track