UKRAJINA SE PRAVDA ZBOG BABČENKA: Dali su detaljno objašnjenje ali samo ZAPADNIM DIPLOMATAMA
Foto: EPA

SEPARATNO

UKRAJINA SE PRAVDA ZBOG BABČENKA: Dali su detaljno objašnjenje ali samo ZAPADNIM DIPLOMATAMA

Planeta -

Ukrajinske vlasti primile su danas zapadne diplomate da im daju objašnjenja oko insceniranja smrti ruskog novinara Arkadija Babčenka koje je izazvalo brojne kritike.

Desetak diplomata došlo je u glavno ukrajinsko tužilaštvo gde je održan sastanak koji je trajao gotovo dva sata, javili su novinari agencije Frans pres.

Sastanak s diplomatama zemalja G7 (Nemačka, Kanada, SAD, Frnacuske, Velike Britanije, Italije i Japana) najavio je sinoć generalni tužilac Juri Lucenko koji je rekao na televiziji da želi da objasni sve što je moguće uz poštovanje tajnosti istrage.

Tužilaštvo je saopštilo da je na sastanku ukazano medjunarodnoj zajednici da je samo izabrana strategija omogućila da se izbegne smrt novinara, spreči zločin, da se dokumentuje delovanje organizatora i prikupe dokazi, ali takođe da se dobiju informacije o mogućim drugim žrtvama za koje se verovatno pripremaju teroristička dela ili ubistva.

Sastanku je prisustvovao Vasil Gricak, šef ukrajinske tajne službe koja je oranizovala tu specijalnu operaciju s ruskim novinarem. Ruski novinar Arkadij Babčenko, oštar kritičar politike Kremlja, za koga je ukrajinska policija u utorak saopštila da je ubijen, pojavio se u sredu živ i zdrav na konferenciji za medije u Kijevu sa šefom Službe bezbednosti Ukrajine koja je objavila da je lažirala njegovu smrt da bi uhvatila one koji su nameravali da ga ubiju.

Taj postupak je predstavljen kao neophodan da se spreči stvarni pokušaj ubistva koji je, prema Kijevu, organizovala ruska tajna služba. Na meti je bio Babčenko, ali i tridesetak drugih ličnosti.

Insceniranje smrti novinara izazvalo je brojne kritike, posebno medijskih organizacija koje su se pitale o potrebi takve ekstremne strategije.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track