AMERIČKI GENERAL OTVORENO PRETI KINI: Imamo mnogo iskustva u uništavanju MALIH OSTRVA u zapadnom Pacifiku (VIDEO)
Foto: EPA

južno kinesko more

AMERIČKI GENERAL OTVORENO PRETI KINI: Imamo mnogo iskustva u uništavanju MALIH OSTRVA u zapadnom Pacifiku (VIDEO)

Planeta -

Pentagon je zaoštrio retoriku povodom kineske militarizacije ostrva u Južnom kineskom moru, iako administracija predsednika Donalda Trampa već pritiska Kinu zbog Severne Koreje.

Na pitanje novinara o sposobnosti Sjedinjenih Država da "raznesu" jedno od kontroverznih kineskih veštačkih ostrva, general-potpukovnik Kenet Mekenzi, direktor Zajedničkog osoblja je odgovorio: "Samo ću vam reći da američka vojska ima mnogo iskustva u uništavanju malih ostrva u zapadnom Pacifiku".

Ovaj komentar odnosi se na američke operacije iz Drugog svetskog rata u kojima su poginule hiljade vojnika u borbama na nekoliko ostrva u Pacifiku.

"To je suštinska sposobnost američke vojske koju smo već pokazali, ne treba reći ništa više o ove jednostavne istorijske činjenice", rekao je on.

Mekenzi je jedan od zvaničnika sa najdužim stažom u Pentagonu i često se poziva na sastanke sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom, pa njegove reči imaju određenu težinu.

U međuvremenu, u ovom delu sveta rastu tenzije, sa SAD koje se pozivaju na slobodu plovidbe i Kinom koja polako ali sigurno militarizuje svoja veštačka ostrva. Američka mornarica je prošle nedelje poslala dva ratna broda u krugu od 12 nautičkih milja od udaljenih Paracelskih ostrva, što je prvi put da je koristila više od jednog broda u ovim operacijama. Ovo treba da predstavlja demonstraciju prava slobodnog prolaza u međunarodnim vodama, ocenjuje CNN.

Admiral Heri Herisk, odlazeći šef združene Američke indo-pacifičke komande, rekao je u sredu da je Kina bila najveći dugoročni izazov za SAD u ovom region. "Bez fokusiranih napora SAD i naših saveznika i partnera Kina će ostvariti svoj san o hegemoniji u Aziji", rekao je on.

Nedavna američka saopštenja razbesnela su Kinu, čiji je portparolka ministra spoljnih poslova Hua Čunjing juče rekla da američke optužbe o militarizaciji regiona zvuče "kao da lopov viče 'Drž'te lopova!'"

"Zašto SAD svako malo plove blizu kineskih ostrva i korala u Južnom kineskom moru? Šta to SAD pokušavaju da urade?", upitala je Hua.

Za sada je jasno da su SAD, kako je istakao Mekenzi, "spremne da zaštite američke i interese saveznika u regionu". Amerika često demonstrira slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru. Tokom poslednje operacije SAD su saopštile da se kineski brod približio njihovom. Mekenzi je naznačio da se SAD neće povući.

SAD su voljne da rade na odnosu usmerenom prema rezultatima sa Kinom, međutim, Peking se poneo loše u Južnom kineskom moru i Pentagon je spreman da se "žustro takmiči" ako je to potrebno, rekao je na Šangri la dijalogu u Singapuru američki ministar odbrane Matis.

"Politika Kine u Južnom kineskom moru je sušta suprotnost otvorenosti koju naša strategija promoviše, a dovodi i u pitanje šire ciljeve Kine", rekao je Matis, prenosi Rojters.

Matis kaže da SAD shvataju da bilo kakav trajni poredak na Indo-Pacifiku uključuje i Kinu.

Matis je ranije rekao da Kina, nasuprot onome što tvrdi, "premešta oružje na mesta na kojima ga do sada nije bilo". Nedavni snimci otkrili su prebacivanje kineskih projektila na veštačka ostrva. Početkom maja kineski državni medij objavio je da je njihov nuklearno sposoban bombarder sleteo na ostrvo po prvi put. Matis je istakao da će se "postojano bubnjanje" pomorskih operacija u regionu nastaviti.

"Takođe ćemo se suprotstaviti onome što smatramo da je iskorak od međunarodnog zakona, međunarodnih tribunala koji su govorili na tu temu, a deo toga je da ćemo održati veoma transparentnu vojnu aktivnost u Pacifiku", poručio je Matis.

Kurir.rs/CNN/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track