KREĆE LI TRAMP U RUŠENJE EU? Novi skandal američkog ambasadora u Nemačkoj otkriva skrivene namere
Foto: Reuters/Jim Bourg

ZATEGNUTI ODNOSI SAD I EVROPE

KREĆE LI TRAMP U RUŠENJE EU? Novi skandal američkog ambasadora u Nemačkoj otkriva skrivene namere

Planeta -

Novi američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel već je drugi put izazvao skandal otkako je stupio na dužnost pre manje od mesec dana, izjavama koje su mnogi u Nemačkoj shvatili kao zadiranje u unutrašnju politiku te zemlje.

Poslednje izjave Grenela, mogu se shvatiti i kao pozivanje na smenu kancelarke Angele Merkel i podršku nemačkim i evropskim nacionalistima i populistima, što bi moglo da destabilizuje samu Evropsku uniju.

Grenel je prvo 13. maja praktično naredio nemačkim firmama da "odmah smanje" operacije u Iranu nakon što je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a zatim je u ponedeljak u intervjuu za britansku verziju krajnje desnog portala Brajtbart izjavio da "apsolutno želi da ojača konzervativne snage u Evropi i njihove vođe".

Ričard Grenel
Ričard Grenelfoto: EPA

Kako se navodi, pri tome je jasno da nije mislio na Merkel, iako ona dolazi iz hrišćansko-demokratske stranke, a njegovi komentari mogu se protumačiti i kao implicitna podrška glavnoj opozicionoj i trećoj najjačoj stranki u Bundestagu - Alternativi za Nemačku (AfD).

Osim toga, njegov komentar da je "Tramp osnažio ljude da kažu da neće dopustiti političkoj klasi da odlučuje ko će pobediti i ko se može takmičiti na izborima" prilično je očita aluzija na političku krizu oko formiranja populističke vlade u Italiji na koju je predsednik uložio veto, iako je u međuvremenu vlada ipak formirana.

Americki ambasador opisao je konzervativce koje on i "tiha većina" u Evropi podržavaju kao one koji imaju "konzistentno konzervativnu politiku o migraciji, poreskim rezovima i smanjenju regulative i birokratije", bez da je jednom rečju kritikovao porast krajnje desnih i populističkih stranaka širom Evrope.

Štaviše, Grenel je ovime protivrečio sam sebi s obzirom na to da je u ranijim intervjuima sebe opisao kao "velikog fana Merkel", naglašavajući njene impresivne ekonomske rezultate, ali po pitanju migracione politike očito je da Merkel i Grenel, odnosno konzervativci koje on želi da "ojača", stoje na dijametralno suprotnim stranama.

Među njima je Grenel posebno istakao austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, kojeg je opisao kao "rok zvezdu", a sebe kao njegovog "velikog fana".

Grenel je, nakon što je dobio brojne kritike na društvenim mrežama i u medijima, uključujući reakcije istaknutih nemačkih zvaničnika poput ministra spoljnih poslova Hajka Masa, na Tviteru pokušao da se ogradi od tumačenja svojih izjava, rekavši da mu se "stavljaju reči u usta".

Zamenik urednika nemačkog magazina Špigl Mateo fon Ror ocenio je da je Grenel "jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoju poziciju da bi promvisao političke promene u zemlji domaćinu (i ostatku Evrope)."

Navodi se da je u kontekstu sve veće zategnutosti u evropsko-američkim odnosima, koji ionako nisu na zavidnom nivou otkako je Tramp postao predsednik, retorika njegovog ambasadora samo produbljuje sumnje da Tramp ne teži saradnji, već konfrontaciji sa Evropom, navodno u ime američkih nacionalnih interesa.

Pre Grenela na agitovanje protiv evropskog establišmenta i za evroskeptične populiste i nacionaliste zalagao se i bivši Trampov politički strateg Stiven Benon, kojeg su neki nazivali "Trampovim mozgom", pre nego što ga je Tramp zbog nedovoljne lojalnosti proterao iz Bele kuće.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track