PUTINOVI GOSPODARI MORA: Rusija dobija nove podmornice s NUKLEARNIM PODVODNIM DRONOVIMA! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

BELGOROD I HABAROVSK

PUTINOVI GOSPODARI MORA: Rusija dobija nove podmornice s NUKLEARNIM PODVODNIM DRONOVIMA! (VIDEO)

Planeta -

Moskva je proizvodnju bespilotnih podvodnih aparata na atomski pogon "Posejdon" uključila u državni program naoružavanja do 2027, a neimenovani izvori navode da će podvodne dronove nositi nova atomska podmornica, koju gradi vojno brodogradilište "Sevmaš".

U "Sevmašu" trenutno grade najmanje dve atomske podmornice za specijalne namene. Jedna je podmornica "Belgorod", koja treba da nosi aparate za dubokovodna istraživanja, a druga "Habarovsk", koja će nositi dubokovodnu aparaturu i nove sisteme naoružanja.

Ruski mediji navode da je nuklearna podmornica "Habarovsk" uspešno prošla sve hidraulične probe u fabrici. Specijalna komisija je proverila spremnost svih brodskih sistema i izdala dozvolu za sprovođenje tehničkih operacija.

Program svih testiranja odvijaće se u nekoliko faza prema utvrđenom rasporedu, u narednih nekoliko meseci. Kako navode ruski mediji, to će biti i superbrzi dubokovodni torpedo sa malim, kompaktnim atomskim reaktorom umesto motora.

foto: Printscreen YouTube

Ranije je objavljeno da bi atomska podmornica "Belgorod" mogla da bude predata Ratnoj mornarici već ove godine. Ta podmornica treba da nosi aparate za dubokovodna istraživanja i batiskafe - male podmornice slabije pokretljivosti, namenjene za istraživanje velikih morskih dubina. Te podmornice imaju sposobnost zaranjanja na mnogo veće dubine.

"Belgorod" će moći da se koristi za ispunjavanje vojnih zadataka, a takođe i za istraživanja rudnih bogatstava na Arktiku. Konkretno, na podmornici će biti instaliran geofizički kompleks "Magma", što će četiri puta smanjiti troškove istraživanja u teško dostupnim akvatorijama, bez obzira na vremenske uslove i debljinu leda.

Komandant ruske Ratne flote, Vladimir Karaljov, otkrio je da će "Posejdon" omogućiti rešavanje "širokog spektra zadataka u vodama oko teritorije protivnika". Posebno je naglasio da će imati sopstveni sistem navođenja, koji će omgućavati da velikom brzinom i tačnošću samostalno stižu do cilja.

Pogonski atomski reaktor za podvodni bespilotni aparat "Posejdon" već je prošao većinu testiranja. Zahvaljujući njemu, moći će da se spušta i ispod 1.000 metara dubine i da se kreće velikom brzinom a da ne bude primećen.

Vojni izvori navode da će "Posejdon" moći da nosi nuklearnu bojevu glavu jačine do dve megatone za uništenje vojno-pomorskih baza protivnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin je još početkom marta, tokom obraćanja Federalnoj skupštini, obelodanio da je u Rusiji stvoren podvodni dron, koji ima interkontinentalni domet i koji može da se kreće na ekstremnim dubinama, brzinom koja je višestruko veća od brzine podmornica, najnaprednijih torpeda i najbržih brodova svih vrsta.

Podvodni dron na nuklearni pogon, koji nosi nuklearne bojeve glave, može da cilja i nosače aviona i obalne objekte. Ruski predsednik je tokom svog govora jasno poručio da je borba protiv novog ruskog oružja besperspektivna i besmislena.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track