ŠPANIJOM ĆE VLADATI ŽENE: U kabinetu Pedra Sančeza muškarci su manjina
Foto: AP

presedan

ŠPANIJOM ĆE VLADATI ŽENE: U kabinetu Pedra Sančeza muškarci su manjina

Planeta -

Nova socijalistička španska vlada objavila je danas sastav Kabineta, koji čine pet muškaraca i čak 11 žena na ministarskim mestima, pri čemu su ženama pripale ključne pozicije - ministarstva ekonomije, finansija i odbrane.

Premijer Pedro Sančez izjavio je da, prvi put otkako se Španija vratila na demokratski sistem krajem 1970-ih, u vladi ima više žena nego muškaraca, prenosi AP. Potpredsednica nove vlade, koja će biti zadužena za obnovljeno Ministarstvo za jednakost, biće Karmen Kalvo, inače stručnjak za ustavno pravo i ministarka kulture od 2004. do 2007. godine.

Za hvatanje u koštac sa željom Katalonije za nezavisnočhu, koja će biti i jedan od ključnih izazova nove administracije, biće nadležna Meričet Batet - katalonska poslanica i pravni ekspert za pitanja ustava. Nadia Kalvino, koja je bila generalni direktor za budžet u Evropskoj komisiji od 2014. godine, sada je imenovana za ministarku četvrte po snazi ekonomije u EU.

Dolores Delgado, dosadašnja tužiteljka za antiterorizam, biće ministarka pravosuđa, dok je Izabel Sela ministarka obrazovanja, a Magdalena Valerio - ministarka rada. Za ministarku odbrane imenovana je Margarita Robles, dok će Marija Hesus Montero biti na čelu Ministarstva finansija.

Ženama su pripala i rukovodeće pozicije u ministarstvima pravde i obrazovanja, napominje američka agencija. Što se muškog dela nove vlade tiče, Pedro Duke, inženjer i prvi Španac u kosmosu, pozdravljen je u nizu tvitova kao novi ministar nauke, inovacija i univerziteta.

Istovremeno, bivši predsednik Evropskog parlamenta i katalonski političar koji se zalaže za jedinstvo sa Španijom, Žozep Borel, imenovan je za ministra spoljnih poslova, što je razljutilo neke separatiste. Sančez je obavestio kralja Felipea Šestog o imenovanjima pre objavljivanjana novog sastava vlade, a novi ministri će na dužnost stupiti sutra.

U saopštenju, Sančez je poručio da će njegova administracija biti "napredna, modernizujuća i sa Evropom na umu". Novi premijer je obećao i da će početi pregovore s novom vladom Katalonije, ali je napomenuo da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa španskim ustavom, u kojem stoji da je zemlja "nedeljiva".

Kurir.rs/Tanjug

Foto:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track