OVAJ ČOVEK JE BIO SLAVNI PANKER, A ONDA JE IZVEO SPEKTAKULARNU PLJAČKU: Proglasili su ga mrtvim, a posle 30 godina sačekalo ih je VELIKO IZNENAĐENJE (VIDEO)
Foto: Profimedia

NIJE VIŠE MOGAO DA ĆUTI

OVAJ ČOVEK JE BIO SLAVNI PANKER, A ONDA JE IZVEO SPEKTAKULARNU PLJAČKU: Proglasili su ga mrtvim, a posle 30 godina sačekalo ih je VELIKO IZNENAĐENJE (VIDEO)

Planeta -

Žil Bertan je pre 30 godina bio pionir francuskog panka, ali je nestao sa lica Zemlje jer je učestvovao u spektakularnoj pljački oklopnog kamiona u Tuluzu iz koga je ukrao oko tri miliona evra.

Proglašen je mrtvim, ali se nedavno pojavio u javnosti kao slobodan čovek.

Bertan, jedan od desetak lopova koji su izigrali policiju, konačno je osuđen u četvrtak ali neće provesti ni dan iza rešetaka. Posle odluke porote da mu se suspenduje petogodišnja kazna zatvora sudnicom se prolomio aplauz. Bertan je u sud došao sa stvarima koje je hteo da ponese u ćeliju, jer je očekivao da se neće izvući.

"Morao sam da platim dug, nisam imao izbora" rekao je sudu zašto se odlučio na pljačku.

Ipak, njegovo pojavljivanje pred pravdom nije rezultat policijskog uspeha, već se sam predao 2016. godine jer se, kako je rekao, umorio od života pod nervozom i lažima.

Pljačka se odigrala u aprilu 1988. godine kada je bio pevač pank grupe "Kamera sajlens" iz Bordoa. Bivši zavisnik od heroina jednom je mesecima bio u zatvoru jer je pokušao da opljačka kuću sudije. Droge je uspeo da se reši, ali ju je zamenio krađama.

"Više od novca želeo sam adrenalin", rekao je svojevremeno.

foto: Profimedia

Pljačku su planirali godinu dana. Noć ranije, kidnapovali su trojicu zaposlenih od kojih je jedan isključio bezbednosni sistem obukavši se kao policajac.

"Za maske smo kupili dve stare uniforme na pijaci i ofarbali ih u plavo", rekao je.

Čak su pozvali i lokalne novine da se pohvale svojim delom koje su izveli bez ispaljenog metka. Ukrali su 11.75 miliona franaka, što je oko 2,9 miliona evra danas. Iako su njegovi saučesnici uhvaćeni, novac je nestao.

Žil Bertan (levo)
Žil Bertan (levo)foto: Profimedia

Bertan je prešao granicu sa Španijom i probao da dođe do svog partnera u Barseloni, ali mu je policija bila za petama pa je pobegao. Godine 1994. saznaje je da je zaražen HIV virusom. Tokom tretmana je na kraju izgubio levo oko.

Uzeo je ime Didijer Bale i preselio se u predgrađe Barselone gde je sa novom partnerkom Sesilijom preuzeo kafić njenih roditelja. Sud ga je 2004. godine osudio na 10 godina zatvora, ali je 2010. godine proglašen mrtvim.

Iako je očekivao da ga odmah zatvore kada je prešao granicu 2016. godine, sudija je odlučio da može da ostane na slobodi do suđenja. U međuvremenu se sreo sa prvim sinom i sestrom, a roditelji su mu preminuli dok je bio u bekstvu.

"Laganje o njegovoj prošlosti mu je postalo nepodnošljivo, i rešio je da progovori", rekao je njegov advokat Kristijan Etelin.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track