MUZEJ ISTORIJE SOVJETSKIH LOGORA: Tajnom naredbom UNIŠTENI PODACI o zatvorenicima u gulazima!
Foto: Profimedia

staljinovi kazamati

MUZEJ ISTORIJE SOVJETSKIH LOGORA: Tajnom naredbom UNIŠTENI PODACI o zatvorenicima u gulazima!

Planeta -

Moskovski muzej posvećen nekadašnjim sovjetskim logorima za prisilan rad saopštio je da je otkrio tajnu naredbu ruskih vlasti iz 2014. godine kojom je činovnicima naloženo da unište podatke o zatvorenicima u takozvanim "gulazima".

Taj potez mogao bi da ima katastrofalne posledice na proučavanje istorije tih logora, naveo je danas Muzej istorije gulaga.

U zloglasne sovjetske logore poslato je 30-ih i 40-ih godina prošlog veka oko 17 miliona ljudi, od kojih je najmanje pet miliona osuđeno na osnovu lažnih svedočenja.

foto: Profimedia

Predmeti osuđenika najčešće su uništavani, ali su njihovi lični podaci čuvani na posebnim registracionim karticama koje su još u posedu policije i bezbednosnih službi.

Muzej je danas saopštio da je otkrio tajnu naredbu iz 2014. godine kojom je ruskim zvaničnicima naloženo da unište registracione kartice zatvorenika koji imaju više od 80 godina, što bi obuhvatilo gotovo sve njih.

Stručnjak Muzeja Aleksander Makejev rekao je za agenciju Interfaks da su te kartice uništene u jednom regionu na Dalekom istoku, gde su bili neki od najvećih sovjetskih logora Staljinovog vremena u kojima su mnogi zatočenici umrli.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track