SI ĐINPING KRITIKUJE HAOS NA G7: Da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike!
Foto: AP

NA SAMITU ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE

SI ĐINPING KRITIKUJE HAOS NA G7: Da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike!

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping pohvalio je danas na skupu Šangajske organizacije za saradnju slobodnu trgovinu i kritikovao "sebične i kratkovide politike" u oštrom kontrastu prema samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja koji se završio haotično zbog neslaganja oko trgovine.

"Treba da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike. Moramo zadržati pravila Svetske trgovinske organizacije, podržati multilateralni trgovinski sistem i graditi otvorenu globalnu privredu", rekao je Si na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kineskom gradu Čingdau.

Organizacija okuplja Rusiju, Kinu, Indiju, Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgiziju.

Peking se trudi da sebe predstavi kao branioca slobodne trgovine kao odgovor na nastojanje američkog predsednika Donalda Trampa da uvede kontrole na uvoz strane robe.

Si je takođe pozdravio ulazak novih članica u tu organizaciju, Indiju i Pakistan. Dve južnoazijske zemlje pridružile su se bloku kao punopravne članice prošle godine. On je rekao da je prisustvo indijskog premijera Narendre Modija i pakistanskog predsednika Mamnuna Huseina od istorijskog značaja.

"Više zemalja članica znači veću snagu organizacije i veću pažnju i očekivanja ljudi regionalnih zemalja i međunarodne zajednice", rekao je Si. On je dodao da oni takođe dele veću odgovornost u očuvanju regionalne bezbednosti i promovisanju razvoja i prosperiteta.

S visokom bezbednošću, zatvorenim putevima i ograničenim pristupom, samit je organizovan tako da odiše jedinstvom za razliku od burnog skupa Grupe sedam vodećih industrijalizovanih zemalja koji se završio juče u Kvebeku i na kome su se videle podele između SAD i njihovih saveznika, posebno oko trgovine.

Stručnjaci vide Šangajsku organizaciju, predvođenu Kinom, kao izazovom poretku predvođenim zapadnim zemljama. Blok je osnovan 2001. i prvenstveno je bio zamišljen kao način rešavanja graničnih pitanja, borbe protiv terorizma i suprotstavljanja američkom uticaju u centralnoj Aziji posle invazije na Avganistan.

U međuvremenu su Rusija i Kina pojačale veze kao odgovor na američku strategiju nacionalne bezbednosti gde se te dve zemlje opisuju kao glavni protivnici SAD.

"Treba da odbacimo hladnoratovski mentalitet i konfrontaciju među blokovima", rekao je Si i dodao da bi zemlje trebalo da se suprotstave praksi u kojoj se traži apsolutna bezbednost jedne zemlje na uštrb bezbednosti ddrugih.

Poslednjih godina ekonomski aspekt Šangajskog bloka je postao značajniji.

Kako trgovinske tenzije tinjaju poslednjih meseci između Kine i SAD, Peking se približio više Moskvi i Nju Delhiju.

Si je najavio da će Kina ponuditi zajmove od 30 milijardi juana (4,7 milijardi dolara) zemljama bloka.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja