GRCI BI DA MENJAJU IMENA I U RUSIJI: Sada traže da Krim vrati stari naziv - evo kako se poluostrvo nekada zvalo!
Foto: Profimedia

uputili zahtev

GRCI BI DA MENJAJU IMENA I U RUSIJI: Sada traže da Krim vrati stari naziv - evo kako se poluostrvo nekada zvalo!

Planeta -

Grci koji žive na poluostrvu Krim pozivaju na vraćanje naziva Taurida, čime bi se odala počast prošlosti. Krimski Grci pozivaju na ime koje je poluostrvo nosilo do dvadesetih godina prošlog veka, dok nije postalo jedna od sovjetskih socijalističkih republika.

Krim je nazvan Taurida 1783. godine, kada je postao deo Rusije. A četvoroslovna reč koja se sada koristi u upotrebi je od XIII veka. Postoji mišljenje da je Krim dobio ime po analogiji sa gradom "Kirim" — rezidencijom namesnika hana Zlatne Horde nakon što su Mongoli osvojili severnu crnomorsku oblast.

I došao je čas kada su Grci istupili sa zahtevom da poluostrvo dobije još jedno ime. Republika Krim takođe treba da se zove Taurida, uveren je rukovodilac regionalne nacionalno-kulturne autonomije Grka Ivan Šonus.

"Grci su na poluostrvo doneli civilizaciju i dat mu je grčki naziv. Dugo vremena poluostrvo se zvalo Taurida, tako da nikog nećemo uvrediti, znajući da takvi presedani postoje u Rusiji kao što su Severna Osetija-Alanija i Jakutija (Saha). Shodno tome, Krim takođe zaslužuje da se istorijski naziva Republika Krim — Taurida. Pokrećemo inicijativu sprovođenja te činjenice“, rekao je on.

Šonus je uveren da drugo ime predstavlja još jedan korak ka međunarodnom priznavanju referenduma iz 2014. godine, jer je u manifestu Katarine II o ulasku Krima u sastav Rusije poluostrvo postalo deo Tavričeske gubernije i dugo godina se zvalo samo Taurida.

Prema rečima predsednika grčke dijaspore, njeni predstavnici su već obavestili i uputili pisma mnogim instancama odakle im je odgovoreno da je predlog zanimljiv, ali na putu ka njegovom ostvarenju biće neophodno da se savladaju neke poteškoće. Šonus je istakao da krimski Grci iznose svoju ideju sudu javnosti, gde će je promovisati na svaki mogući način.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track