MERKELOVA UOČI SASTANKA S MAKRONOM: Migracije zahtevaju evropski odgovor!
Foto: EPA / Hayoung Jeon

u jeku neslaganja o mograntima

MERKELOVA UOČI SASTANKA S MAKRONOM: Migracije zahtevaju evropski odgovor!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da migracija predstavlja "izazov za Evropu za koji je potreban evropski odgovor" u jeku neslaganja po tom pitanju u njenoj vladi i uoči njenog sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

U svojoj nedeljnoj video-poruci, Angela Merkel je rekla da je migracija jedan od četiri glavna izazova o kojima će razgovarati nemački i francuski zvaničnici, prenela je agencija AP.

foto: EPA / Neil Hall / Pool

Nemačka kancelarka, francuski predsednik i ministri iz vlada Nemačke i Francuske sastaće se u utorak, 19. juna. Kako je navela, druga pitanja uključuju spoljnu i odbrambenu politiku EU, kako i budućnost zone evra.

Položaj nemačke kancelarke doveden je u pitanje pošto rastu neslaganja njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske stranke, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja insistira na tvrdjoj politici prema izbeglicama i migrantima.

foto: EPA / Clemens Bilan

Merkelova i ministar unutrašnjih poslova u njenoj vladi, lider CSU Horst Zehofer imaju različite stavove po pitanju situacije s migrantima.

Zehofer traži da izbeglice koje su registrovane u nekoj od zemalja EU ili im je u Nemačkoj odbijen zahtev za azil, ne budu puštane preko nemačke granice.

Merkelova se s time ne slaže i 2015. je suspendovala tzv. Dablinski sporazum koji nalaže da izbeglice ostaju u zemlji EU u koju su prvo i ušle.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Hayoung Jeon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track