OVAJ PRONALAZAK  DEČAKA SPASIĆE MNOGO DECE: Vest o smrti jedne bebe rastužila je Bišopa (11), a onda je došao na genijalnu ideju! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

mali genije

OVAJ PRONALAZAK DEČAKA SPASIĆE MNOGO DECE: Vest o smrti jedne bebe rastužila je Bišopa (11), a onda je došao na genijalnu ideju! (VIDEO)

Planeta -

Bišo Kuri (11) vredno radi na rešavanju velikog problema zbog kog stradaju dece u usijanim automobilima. Pre godinu dana, dečak je video vest o smrti šestomesečne bebe koja je umrla pošto je ostavljena u zatvorenom automobilu na suncu u njegovom komšiluku. U roku od nekoliko sati, Bišop je došao je na ideju kako da spreči takve tragedije ubuduće.

Otac dečaka priča da mu je sin čim se vratio sa posla potrčao u susret s napola zgužvanim papirom u ruci na kojemu je imao detaljno nacrtan plan svog izuma koji je nazvao Oaza.

"Kad mi je pokazao skicu, bio sam ponosan na njega zato što je razmišljao o rešenju tog velikog problema", rekao je njegov otac.

Dečak je, naime, dizajnirao ventilator koji bi se automatski uključio kad bi unutrašnjost automobila dostigla određenu temperaturu. Uređaj bi bio postavljen na naslonjač za glavu, prednji ili zadnji. Mesto na koji bi se ventilator postavio zavisilo bi od starsti deteta i položaja sedišta za decu.

"Uređaj ujedno otkriva i da li se vozilo zaustavilo, a pritom koristi GPS tehnologiju", rekao je dečakov otac i dodao: "Uređaj otkriva i da li dete sedi u automobilu koji se zagrejava. Ako se otkrije prisustvo deteta, iz ventilatora počinje da duva hladni vazduh preko unutarnjeg sistema hlađenja".

Ovaj učenik šestog razreda nije stao na tome. Želeo je da pronađe način na koji bi spasio dete iz potencijalno opasne situacije pa je, uz GPS, dodao i WI-FI. Ako je ventilator uključen, ugrađena antena koristi WI-FI kako bi kontaktirala roditelje deteta koje je u automobilu. Ako ne odgovore, sistem sve alarmira lokalne vlasti.

Prikupljeno je 50.000 dolara za samo nekoliko meseci za njegovu izradu, a dečak je uspeo da registruje patent i izgradi 3D model uređaja. Njegov otac, inače inženjer u Tojoti, ponudio je ideju svojoj kompaniji. Proizvođač automobila bio je oduševljen idejom , još nekoliko proizvođača pokazalo je interesovanje za ovaj proizvod.

Svake godine u pregrejanim automobilima u SAD prosečno umre gotovo četrdesetoro dece, objavila je organizacija za bezbednost dece u automobilima. Od 1994. godine zbog vrućine u automobilima umrlo je čak 804 dece.

Kuriir.rs/ CBS News

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track