Najnovije vesti

MELANIJIN ŠAMAR TRAMPU: Predsednik SAD se ovome nije nadao!
Foto: Reuters

ZABRINUTA

MELANIJIN ŠAMAR TRAMPU: Predsednik SAD se ovome nije nadao!

Planeta

Američka prva dama Melanija Tramp izrazila je zabrinutost zbog sporne politike razdvajanja porodica prilikom ilegalnog ulaska u SAD, rekavši da "mrzi kada decu odvajaju od roditelja" i da želi "uspešnu imigracionu reformu".

Uz to, izrazila je nadu da će i republikanci i demokrate u Kongresu SAD napokon moći da se slože kako bi sproveli uspešnu imigracionu reformu.

"Moramo biti zemlja koja poštuje sve zakone, ali i zemlja koja vlada srcem", saopštila je Melanija Tramp, a saopštenje je objavila njena portparolka Stefani Grišam.

Njen komentar usledio je usred sve žešćih kontroverzi zbog imigracione politike "s nultom tolerancijom" koju sprovodi njen suprug, američki predsednik Donald Tramp, na granici između SAD i Meksika.

AP ocenjuje da za Melaniju Tramp nije uobičajeno da se meša u žustru političku debatu, ali primećuje da ona nije konkretno okrivila politiku "nulte tolerancije" Trampove administracije, a koja je dovela do porasta broja dece koja se na granici odvajaju od porodica.

Vladini statistički podaci pokazuju da je oko 2.000 dece odvojeno od roditelja u aprilu i maju, tokom svega šest nedelja.

Trampovu imigracionu politiku kritikovala je i bivša prva dama Lora Buš, nazvavši takvu politiku "nemoralnom".

U proteklih šest meseci zabeleženo je oko 2.000 slučajeva razdvajanja porodica, nakon što su SAD uvele oštre mere protiv ilegalnih prelazaka granica.

Pri tom, odrasli koje američke vlasti uhvate da nezakonito prelaze granicu, a među kojima mnogi planiraju da u SAD zatraže azil, smeštaju se u pritvor i suočavaju s krivičnim gonjenjem, dok se stotine dece šalju u pritvorske centre i odvajaju od roditelja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava takvu politiku kritikuju kao dosad neviđenu.

Predsednik Tramp, inače, kaže da je za ovakvu politiku kriv "zakon koji su demokrate dale SAD", ali je nejasno na koji tačno zakon misli, napominje Bi-Bi-Si.

U tvitu objavljenom u subotu, Tramp je pozvao demokrate da sa republikancima rade na izradi novog zakona, dok kritičari ukazuju da je odvajanje dece od roditelja politika koju je javni tužilac Džef Sešen najavio prošlog meseca te da za obustavljanje te politike nije potrebna akcija Kongresa.

Istovremeno, analitičari kažu da značajnu promenu predstavlja odluka Ministarstva pravde da krivično goni roditelje zbog prvog ilegalnog prelaska granice, dok se deca krivično ne terete, što znači da ne mogu biti zajedno u zatvoru.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...