KINEZI ŽESTOKO REAGOVALI NA TRAMPOVE PRETNJE: Odgovorićemo na ucene snažnim kontramerama!
Foto: Reuters

TRGOVINSKI RAT

KINEZI ŽESTOKO REAGOVALI NA TRAMPOVE PRETNJE: Odgovorićemo na ucene snažnim kontramerama!

Planeta -

Kineska vlada je danas osudila pretnje predsednika SAD Donalda Trampa s novim tarifama na kinesku robu u vrednosti 200 milijardi dolara nazvavši ih ucenom, i upozorila da će odgovoriti "snažnim kontramerama".

Tramp je juče dao nalog američkom trgovinskom predstavniku da pripremi nove tarife na uvoz robe iz Kine, zaoštravajući spor vezan za politiku Pekinga prema tehnologiji.

Ovakav razvoj događaja brine kompanije i investitore zbog mogućeg kočenja globalne trgovine i ekonomskog rasta.

Kinesko Ministarstvo trgovine upozorilo je Vašington da je Peking spreman da "brani interese kineskog naroda i preduzeća", ne navodeći bilo kakve detalje.

"Ovakva praksa ekstremnog pritiska i ucene odstupa od konsenzusa koji su dve strane postigle u mnogim pregovorima, i takođe razočarava međunarodnu zajednicu", piše u oštro intoniranom saopštenju.

"Ako američka strana postane neracionalna i objavi listu (tarifa), Kina će morati da donese mere sveobuhvatne po obimu i kvalitetu kako bi uzvratila snažnim kontramerama".

Peking je u subotu objavio da uvodi 25-procentne tarife na uvoz iz SAD-a vredan 34 milijarde američkih dolara, između ostalog na soju i govedinu, a koje će stupiti na snagu 6. jula kao odgovor na Trampovo povećanje carina na sličnu količinu kineske robe.

Kina je takođe poručila da će odustati od sporazuma s Vašingtonom za smanjenje politički osetljivog kineskog trgovinskog suficita sa Sjedinjenim Državama kupovinom više američkih poljoprivrednih proizvoda, prirodnog gasa i drugih proizvoda.

Sjedinjene Države i Kina imaju najveću trgovinsku razmenu na svetu, ali zvanične odnose sve više opterećuju primedbe da taktike Pekinga prema industrijskom razvoju krše pravila slobodne trgovine i nanose štetu američkim kompanijama.

Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri upućuju slične prigovore Kini, ali je Tramp neuobičajeno direktan u raspravi s Pekingom preteći da će prekinuti ovako veliki obim kineskog izvoza.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track