Hitler spasao jednog Jevrejina od smrti

Jevrejski glas

Hitler spasao jednog Jevrejina od smrti

Planeta -
novootkriveno pismo ukazuje na to da je Hitler želeo da spasi Eriha Hesa pošto su služili u istoj jedinici tokom prvog svetskog rata

BERLIN - Bio široke ruke.Nacistički lider Adolf Hitler lično je spasao jednog Jevrejina tokom Holokausta u Drugom svetskom ratu, kad je stradalo preko šest miliona pripadnika tog naroda. To je bio komandir Firerovog nekadašnjeg vojnog puka iz Prvog svetskog rata Ernst Hes, koga je on veoma cenio, obelodanilo je pismo iz Drugog svetskog rata u kojem Hitler lično od Gestapoa zahteva da Hesa ostave na miru.Nakon što je pismo pronađeno i objavljeno u medijima, priču o neverovatnoj sudbini Ernsta Hesa otkrila je njegova ćerka Ursula (86). Ona je za vreme Drugog svetskog rata bila devojčica i malo je stvari kojih se seća, ali joj je otac kasnije ispričao kako su, u stvari, izbegli stravičnu sudbinu.Ernst Hes bio je sudija i protestantske veroispovesti, ali majka mu je bila Jevrejka pa je prema nemačkom rasističkom Nirnberškom zakonu iz 1935. Hes bio čistokrvni Jevrejin. Već 1936. bio je primoran da napusti službu, a iste godine nacistički batinaši isprebijali su ga ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Tada je napisao kratku peticiju Hitleru kojom ga moli da on i njegova porodica ne budu tretirani kao ostali Jevreji, jer to do tada nisu bili. Međutim, molba mu nije uslišena, a izbegao je pogubljenje samo zato što je bio oženjen protestantkinjom Margaret Hes. Tako je završio kao radnik rob i učestvovao je u izgradnji baraka, a njegova sestra Berta odvedena je u Aušvic, sve vreme verujući da će je bratovljeva molba Hitleru spasti stravične sudbine. To se nije dogodilo.Međutim, famozno Firerovo pismo konačno je stiglo 1940. Ono je bilo upućeno direktno Gestapu i jednom od najodanijih Hitlerovih ljudi Hajnrihu Himleru, idejnom tvorcu Holokausta. U njemu je stajao zahtev da se sudiji Ernstu Hesu, po želji Firera, odmah pruži pomoć i zaštita.

Hes za vreme prvog svetskog rata bio Hitlerov oficir
Hes za vreme prvog svetskog rata bio Hitlerov oficir

Hitler je bio povučen u vojsci!Prema rečima Ursule Hes, ćerke Ernsta Hesa, koga je Firer spasao holokausta, njen otac nije se sećao Adolfa Hitlera iz vojničkih dana u Prvom svetskom ratu. Tek kad je dobio pismo kojim je pošteđen, shvatio je o kom momku je reč.- Otac mi je govorio da je Hitler u vojsci bio tih mladić i da je imao svega nekoliko drugara. Čak ni u vreme kad je postao jaka politička ličnost ovde u Nemačkoj, otac nije shvatao da je to on. Trebalo mu je vremena da tog momka poveže sa onim što je kasnije postao - istakla je Ursula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja