AMERI U PANICI! NEMA NAČINA DA SE PARIRA OVAKVOJ SILI: Ovi sporazumi Rusije i Indije menjaju odnos snaga u svetu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

strategija

AMERI U PANICI! NEMA NAČINA DA SE PARIRA OVAKVOJ SILI: Ovi sporazumi Rusije i Indije menjaju odnos snaga u svetu! (VIDEO)

Planeta -

Početkom jula, američki i indijski ministri spoljnih poslova će se sastati u Vašingtonu. Prema rečima nekih izvora, glavna tema dnevnog reda je vojna saradnja Delhija i Moskve, koja izaziva nezadovoljstvo u Beloj kući.

2017.godine je trgovina između ove dve zemlje iznosila 8,2 milijarde dolara, sa pozitivnim balansom u korist Rusije. Ruski izvoz u Indiju je dostigao 5,6 milijardi dolara, uvoz je iznosio 2,6 milijarde dolara. Prema Međunarodnom institutu za mirovne studije u Stokholmu (SIPRI), izvoz oružja je opao sa 2,2 milijarde dolara na 1,9 milijardi dolara. Shodno tome, udeo ne-vojne robe je 66 odsto.

"Verujem da ove godine možemo prevazići barijeru od 10 milijardi dolara. Ruski i indijski politički lideri su postavili ciljeve za povećanje bilateralne trgovine do 30 milijardi dolara do 2025. godine. Za to je potrebno godišnje povećanje od 15 odsto", rekao je zvanični predstavnik u Nju Delhiju, Jaroslav Tarasjuk.

Odnosi Rusije i Indije su zasnovani na velikom broju sporazuma sklopljenih tokom više od 65 godina od potpisivanja prvog sporazuma o trgovini i tehničkoj pomoći.

Indija je veliko tržište za ruske proizvode, a to se odnosi i na tečni prirodni gas (LNG). Prva serija je isporučena početkom juna u skladu sa dugoročnim sporazumom između Gazproma i indijske kompanije Gail. Očekuje se da će tokom narednih 20 godina Gail dobiti 2,5 miliona tona gasa godišnje.

Moskva, zauzvrat, poštuje želju indijske vlade da se ne ograniči na kupovinu oružja, već da stekne tehnnologiju kako bi uspostavila proizvodnju oružja u svojoj zemlji, navodi se u programu “Made in India.“ Takvi projekti, između ostalog, uključuju borca Su-30MKI i tenkove T-72M1 i T-90S. Nijedna zemlja nije potpisala takve sporazume, osim Rusije.

U pokretanju trgovinskog rata sa svim svojim partnerima, Trampova administracija se okrenula Indiji. Naravno, biće vrlo teško uspostaviti dobre odnose u kratkom roku, s ozbirom na to da su SAD aktivno podržavale Pakistan krajem prošlog veka. Zbog toga je Bela kuća upotrebila sva sredstva – pretnju sanckijama i povećanjem tarifa na uvoz indijske robe. Zbog novih tarifa na aluminijum i čelik, Indija je već izgubila 241 milion dolara i uvela je tarife na 30 američkih proizvoda.

Saradnja između Rusije i Indije je ozbiljno ugrožena. Pošto se transakcije između ove dve države obavljaju u američkim dolaraima, indijske finansijske strukture se plaše da budu na crnoj listi i da imaju zamrznuti kapital zbog sporazuma o vojnoj i tehničkoj saradnji sa Rusijom.

Indijski mediji izveštavaju da su od aprila banke zamrzle 2 milijarde dolara rezervisanih za ključne projekte, uključujući i održavanje nuklearne podmornice koja je iznajmljena od Rusije – projekat 971 Ščuka-B.

Kurir.rs/Fort Russ

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track