JEDAN POZIV MENJA SVE: Evo kako je Tramp rešio problem preskupe nafte
Foto: Reuters, AP

DIPLOMATIJA

JEDAN POZIV MENJA SVE: Evo kako je Tramp rešio problem preskupe nafte

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da je od saudijskog kralja Salmana dobio uveravanja da će "zbog nemira u Iranu i Venecueli" Saudijska Arabija uvećati proizvodnju nafte "možda sve do dva miliona barela", da bi ubrzo zatim zvanična saudijska agencija objavila vest u kojoj se to ne pominje.

"Upravo sam pričao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i objasnio mu da, zbog nemira i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli, tražim da Saudijska Arabija uveća proizvodnju nafte, možda sve 2.000.000 barela, kako bi nadoknadila razliku... Previsoke cene! On je pristao!", tvitovao je Tramp.

Međutim, nešto više od sat vremena kasnije državna novinska agencija (SPA) objavila je vest o telefonskom razgovoru Salmana i Trampa, ali bez navođenja detalja.

"Tokom razgovora, dvojica lidera naglasila su potrebu za održanjem stabilnosti tržišta nafte i rasta globalne ekonomije", navodi se u saopštenju koje je objavila SPA.

U njemu se dodaje samo da su se Tramp i Salman složili da bi zemlje koje proizvode naftu "trebalo da kompenzuju bilo kakav potencijalni nedostatak isporuka".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track