ONI SU PROMENILI NAČIN RATOVANJA: Ovo je lista TOP 10 najskupljih tenkova na svetu!
Foto: Printscreen Facebook

moćne mašine

ONI SU PROMENILI NAČIN RATOVANJA: Ovo je lista TOP 10 najskupljih tenkova na svetu!

Planeta -

Iako je od prvog tenka i bitke na Somi prošlo skoro 100 godina, u istoriji ratovanja nije bilo naoružanja koje je izazivalo veće divljenje i strahopoštovanje od tenkova. Ova često neuništiva vozila svojom pojavom promenila su način ratovanja i tako postala nezamenjiva u svakoj vojsci.

Koliko košta luksuz najmodernijih tenkova, proverite na ovoj listi najskupljih tenkova na svetu.

10. ZTZ-99 (Kina) 2,6 miliona dolara

Kineski ZTZ-99 je predstavnik treće generacije kineskih tenkova i konstruisan je kao alternativa ruskom T-72. Ne briljira na području vrhunske tehnologije što ga pogotovo ograničava na udaljenijim metama.

Ovaj nedostatak ZTZ nadoknađuje svojom pokretljivošću i vrlo dobrim rezultatima u direktnoj borbi.

Koristi top od 125 mm, dok kao pogon koristi motor od 1500 KS, što mu omogućuje kretanje do 80 km/h zbog relativno male težine od 54 tone.

9. Arjun Mk II (Indija) 6 miliona dolara

Arjun spada u višu klasu tenkova. Naoružan je 120 mm topom koji može da probije i najdeblje oklope. Da ne bi sve ostalo samo na teškom naoružanju tu je 7.62 mm mitraljez sa eksplozivnim punjenjem i obična mašinka od 12.7 mm. Arjun je težak 58.5 tona i usprkos malo većoj težini postiže brzinu od 70 km/h.

8. Merkava Mark IV (Izrael) 6 miliona dolara

Merkava, ponos izraelske vojske, prilagođen je pustinjskim uslovima i naravno, većinom je sastavljen od američkih delova.

Za razliku od standardnog dizajna s motorom u zadnjem delu tenka, Merkava ima motor sa prednje strane što dodatno poboljšava bezbednost posade. S motorom od 1500 KS, postiže brzinu od 64 km/h. Opremljen je 120 mm topom, dve mašinke od 7.62 mm i jednom od 12.7 mm, i minobacačem.

7. Leopard 2A6 (Nemačka) 6,79 miliona dolara

Tenk ima najnoviju generaciju motora od 1500 KS koja mu omogućuje da postiže brzine do 72 km/h usprkos težini od 68 tona. U tih 68 tona veliki deo odlazi na oklop i stoga je Leopard 2 specijaliziran za blisku borbu. Leopard 2 naoružan je 120 mm topom uz dve mašinke od 7.62 mm.

6. T-14 Aemata (Rusija) 7,8 miliona dolara

Армата je ruski prototip osnovnog borbenog tenka četvrte generacije. Javnosti je prvi put predstavljen 9. maja 2015. godine na paradi povodom Dana pobede. Najimpresivniji deo je Afganit, odnosno bezbednosni sistem koji je opremljen vrhunskom radarskom tehnologilom, koji može da omete sve elektronske sisteme u okolini.Vidlivost ovog tenka na radaru je umanjena zbog čega ga je teže locirati i pratiti. Ima detektore za otkrivanje protivtenkovskih mina.

Operativni motor ima do 1800 KS. Naoružan je topom kalibra 125mm i mitraljezom na daljinsko upravljanje. Tenkom može da se upravlja daljinski što znači da mu nije potrebna posada.

5. M1A2 SEP (SAD) 8,5 miliona dolara

Ovaj američki tenk starije generacije skuplji je od ruskog tenka najnovije generacije. Najnovija verzija ovog tenka teška je 69 tona, a neka od glavnih poboljšanja unutar ECP1a programa uključuju povećanu proizvodnju električne energije. Omogućena je i bolja komunikacija sa naprednim mrežnim mogućnostima.

4. Čelendžer 2 (Velika Britanija) 8,6 miliona dolara

FV4034 "čelendžer" 2 je britanski glavni borbeni tenk koji trenutno koriste vojske Velike Britanije i Omana. Predstavlja se kao najsigurniji tenk na svetu, jernavodno nikada nije uništen ni jedan primerak. Čelendžer 2 je opremljen topom L30A1 od 120 mm. Kupolu i top pokreće elektromotor, a kupola se za 9 sekundi okrene za 360 stepeni.

Britanska vojska koristi granate koje imaju domet do 8 km. Opremljen najsavremenijim sistemom koji sadrži sve najvažnije delove: termoviziju, laserski daljinometar, balistički kompjuter sa termovizijom koji omogućava otkrivanje meta noću i u teškim vremenskim uslovima. Može da izdrži do 14 direktnih pogodaka protivoklopnih projektila.

3. K2 Blek panter (Južna Koreja) 8,8 miliona dolara

K2 "blek pamter" je glavni borbeni tenk Južne Koreje koji teži 61 tonu. Ova "mrcina" koristi 120 mm top i skoro sve navedene sisteme ranijih tenkova poput sendvič oklopa i noćne navigacije. Najveći problem, uz cenu, je činjenica da je do sada proizvedeno samo nekoliko komada zbog problema sa motorom tako da se vrlo malo zna o ponašanju i mogućnostima "blek pantera".

2.Tip 10 Japan

Ovaj japanski tenk teži svega 48 tona i ima veoma elegantan dizajn..

Kao što je Japan usavršio automobilsku industriju , napreduje i u vojnoj industriji. Naoružan je topom od 120 mm, i mitraljezom od12,7 mm i mitraljezom 7,62 mm.

1. AMX-56 Leclerc (Francuska) 10.miliona dolara

AMX-56 "Leklerk" glavni je tenk francuske vojske, ali i vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata. Opremljen je posebnim 120 mm topom koji mu omogućava pripremu 22 granate uz brzinu pucanja od 12 granata u minuti. Za svaki slučaj tu su i dve mašinke od 12.7 mm i 7.62 mm.

Za odbranu tenka koristi se GALIX sistem koji u pripremi ima mnogobrojne dimne bombe, infracrvene bljeskalice i nagazne pešadijske mine. Oklop je sastavljen od titanijskog oklopa i posebnih ERA pločica.

Sa samo 56 tona, "Leclerk" je vrlo lagan u odnosu na ostale tenkove na ovoj listi.

Ovaj tenk ima najbolji odnos snage i težine što mu omogućava odličnu brzinu od 72 km/h i domet od 550 km. Koristi i sistem za smanjivanje izduvnih gasova tako da je vrlo teško uočljiv na termo kamerama.

Kurir.rs

Fotp printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 25.epizoda: Opak na kopnu, još opasniji na vodi: PT-76 ploveći tenk Crvene armije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track