KRIZA U NEMAČKOJ NA VRHUNCU: Glavni partner Merkelove i ministar policije ponudio OSTAVKU
Foto: EPA

NESLAGANJE OKO MIGRANATA

KRIZA U NEMAČKOJ NA VRHUNCU: Glavni partner Merkelove i ministar policije ponudio OSTAVKU

Planeta -

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, nezadovoljan migrantskom politikom Angele Merkel, najavio je da će se povući sa funkcije ministra u vladi kancelarke.

Nemačka novinska agencija Dpa javila je da Zehofer podnosi ostavku i na mesto predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU), što bi moglo da dovede do raspada decenijama starog saveza CSU i CDU Angele Merkel.

Agencija se poziva na neimenovane funkcionere Zehoferove stranke koji su prisustvovali skupu CSU, a koji tvrde da je Zehofer izjavio da planira da objavi ostavku.

foto: AP / Markus Schreiber

Nemačka kancelarka je izjavila ranije danas da novi plan EU o regulisanju imigracije i sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu da reše poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

Zehofer koji je na čelu CSU-a, koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zapretio je da će sa nemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtevi za azil odbijeni ili koji su podneli zahteve u nekoj drugoj zemlji EU.

Angela Merkel je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rešenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track