10 NAJČUDNIJIH STVARI KOJE SU SE NAŠLE NA MORSKOM DNU: Đubre je svuda oko nas, ali stvarno je nejasno kako se OVO našlo u moru!
Foto: Profimedia

zagađenje vode

10 NAJČUDNIJIH STVARI KOJE SU SE NAŠLE NA MORSKOM DNU: Đubre je svuda oko nas, ali stvarno je nejasno kako se OVO našlo u moru!

Planeta -

Samo tokom jednog dana, hiljade volontera širom sveta sa plaža i prilaza vodi pokupe toliko plastičnih flaša da bi mogle da napune 5 standardnih bazena i toliko plastičnih slamki da, kada bi se spojile, mogle bi da dostignu visinu 10.000 palmi, kažu podaci najnovijeg izveštaja o čišćenju obala.

Neprofitna organizacija za očuvanje okeana kaže da tokom Međunarodnog dana čišćenja obala, koji se održava poslednjeg dana u septembru, više od 789.000 volontera iz 100 zemalja prikupi oko 9 miliona i 300 hiljada kilograma đubreta.

Na vrhu liste smeća kojim zagađujemo obale i prilaze vodi ubedljivo se nalaze opušci od cigareta koji sadrže plastične filtere, njih oko 2.4 miliona.

Za njima sledi ambalaža hrane, oko 1.7 miliona, a potom plastične flaše 1.6 miliona.

"Tokom godina, svedoci smo da plastika prestiže otpad poput kanapa, limenki od pića, i papirnih kesa" kaže Nikolas Malos, direktor programa za oslobađanje okeana od otpada. On međutim, dodaje da je ovo prva godina u kojoj su na listi top 10 zagađivača, svih 10 sadrže plastiku.

foto: Profimedia

"Bili biste zapanjeni činjenicom šta sve volonteri nađu među đubretom koje završava u moru" dodaje on.

Među najčudnijim predmetima koji ljdskom drskošću i nemarom dospevaju u more, verovali ili ne, nalaze se i đakuzi kade, automobili, dečiji tobogani. Ovo je top lisat najbizarnijih:

1. Razne vrste aparata i uređaja - 9.065 komada 2. Četkice za zube - 1.737 komada 3. Kolica iz samoposluga - 152 komada

4. Dušeci za krevet - 87 komada 5. Donji veš - 80 komada

foto: Profimedia

6. WC šolje - 38 komada 7. Umetci za kosu, perike - 17 komada 8. Testovi za trudnoću 9 komada 9. Seks pomagala i igračke - 4 komada 10. Đakuzi kade - 3 komada

Kurir.rs / USA Today

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track