Oboren helikopter sa glasačkim materijalom

Libija

Oboren helikopter sa glasačkim materijalom

Planeta -
Naoružani napadači danas su oborili helikopter koji je prenosio glasački materijal u blizini libijskog grada Bengazija, na istoku zemlje, i tom prilikom poginuo je jedan član izborne komisije

TRIPOLI - Naoružani napadači danas su oborili helikopter koji je prenosio glasački materijal u blizini libijskog grada Bengazija, na istoku zemlje, i tom prilikom poginuo je jedan član izborne komisije, saopštili su zvaničnici.

Najnoviji incident dodatno je pojačao tenzije u Libiji uoči prvih nacionalnih izbora nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija prošle godine, prenosi AP.

Portparol Prelaznog nacionalnog saveta Saleh Darhub opisao je napadače kao "neprijatelje revolucije" i rekao da napad neće sprečiti održavanje izbora.Ranije danas, naoružane osobe zatvorile su pet naftnih terminala na istoku Libije, protestujući zbog, kako tvrde, neravnomerne raspodele mesta u Kongresu, čiji će se članovi birati na sutrašnjim izborima.

Vođa protesta Ibrahim al-Jadran rekao je za agenciju Frans pres da pokret Vadi Ahmar, na čijem se čelu nalazi, želi da mesta u generalnom nacionalnom Kongresu budu jednako podeljena po regionalnim linijama.Sutrašnji izbori su prvi višestranački parlamentarni izbori za više od 50 godina odnosno od dolaska na vlast i pada Muamera Gadafija. U zemlji koja shodno tome nema iskustva sa demokratskom procedurom i anketama javnog mnjenja teško je predvideti ishod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja