NAJSKUPLJE RUSKO ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Neće imati konkurenciju ni u vazduhu, ni na vodi! Ali, ima jedan problem... (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

DOMINACIJA

NAJSKUPLJE RUSKO ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Neće imati konkurenciju ni u vazduhu, ni na vodi! Ali, ima jedan problem... (VIDEO)

Planeta -

Ovo su dva najskuplja projekta ruskog naoružanja koji se očekuju sa najvećim nestrpljenjem. Oni će učvrstiti pozicije Rusije kao svetske vojne supersile, ali isto tako mogu biti najveće opterećenje za ruski vojni budžet.

Najveći nosač aviona na svetu

Ruska vojska je usvojila koncepciju izgradnje najvećeg nosača aviona na svetu, veličine tri fudbalska terena.

Projekat nosi naziv "Štorm" i koštaće zemlju od 350 milijardi do bilion rubalja (od 6,15 do 17,5 milijardi dolara) u zavisnosti od konstrukcije broda.

Za razliku od nosača aviona "Admiral Kuznjecov", koji Rusija sada poseduje, novi brod će biti klasična "ploveća vazduhoplovna baza", što znači da neće imati raketne sisteme i sisteme PVO nego samo veliki broj (najviše 90) lovaca i bombardera na palubi i ispod nje.

Štaviše, izgradnja ovakvog broda će biti stimulans za investiranje u vojno-pomorsku infrastrukturu širom Rusije budući da je takvom morskom džinu potrebna sasvim drugačija vrsta pristaništa i opsluživanja, piše Russia beyond.

Dva nuklearna motora RITM-200 će pomagati "Štormu“ da razvije brzinu od 30 čvorova (30 milja na čas ili 55 kilometara na čas). Deplasman broda će iznositi 100.000 tona, a gaz će mu biti 11 metara. Posadu će činiti oko 4.000 ljudi.

Treba istaći da takav brod mora pratiti grupa od najmanje 10 brodova i par podmornica. Oni će štititi nosač aviona u njegovoj plovidbi širom sveta.

"Štorm" treba da bude vrhunski brod koji bi poželela čak i američka flota sa njenih 11 najboljih nosača aviona na svetu.

Da li će takav džin početi da se gradi znaće se kroz par godina, kada ruska vlada izađe na kraj sa posledicama ekonomskih sankcija i ekonomske krize.

Strateški bombarder nove generacije

Najkrupnija "grabljivica" ruskog ratnog vazduhoplovstva treba da se pojavi na sceni početkom 2030-ih. Biće to najskuplji i najželjnije iščekivani projekat ruske avijacije vredan milijarde dolara. Reč je o modelu PAK DA – prvom avionu takve vrste. Novi avion će biti deo nuklearne trijade i na tom mestu će zameniti sadašnji Tu-160M2.

"On će biti napravljen od kompozitnih materijala koji će ga skrivati od neprijateljskih radara i raketa. Pored toga, očekuje se da će taj avion moći da leti u bliži kosmos, tj. na visine gde ga ne može dohvatiti nijedna današnja protivavionska raketa", rekao je za portal Russia Beyond Dmitrij Safonov, bivši vojni analitičar lista.

Najvažnije je, nagoveštava ekspert, da će PAK DA kao sistem za nuklearno odvraćanje moći da ispaljuje interkontinentalne rakete na neprijatelja ne napuštajući vazdušni prostor svoje zemlje.

"Nove hipersonične rakete, kao i vođene i nevođene bombe koje se prave specijalno za ovaj bombarder biće skrivene u trupu aviona, što će dodatno doprineti njegovoj manjoj uočljivosti na neprijateljskim radarima", istakao je ekspert.

Prema tome, PAK DA će biti opremljen svim vrstama savremenih i perspektivnih nuklearnih i običnih bombi: protivoklopnih, kasetnih, bombi za probijanje bunkera, morskih mina, itd.

Prema projektu, novi avion neće služiti samo kao strateški bombarder i raketonosac nego i kao platforma za lansiranje kosmičkih aparata.

Više detalja o funkcionisanju ovog sistema biće poznato kroz 10 godina, kada bude testiran prvi primerak aviona PAK DA.

Kurir.rs/ Russia Beyond

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) PROCUREO SNIMAK NAJNOVIJEG RUSKOG LOVCA: Ovo je moćni suhoj pete generacije Su-57!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track