POČINJE VELIKA TRKA SA VREMENOM! MINISTAR OTKRIVA KAKO ĆE IZVLAČITI DEČAKE IZ PEĆINE: Prognoza je grozna, čeka nas PAKAO! (VIDEO)
Foto: Reuters/EPA

ZAROBLJENI 10 DANA

POČINJE VELIKA TRKA SA VREMENOM! MINISTAR OTKRIVA KAKO ĆE IZVLAČITI DEČAKE IZ PEĆINE: Prognoza je grozna, čeka nas PAKAO! (VIDEO)

Planeta -

Iako je zavladala velika radost kada je grupa mladih fudbalera pronađena u pećini dubokoj 10 metara na Tajlandu, sve je brzo zasenila briga kako će dečake i njihovog trenera izvući na površinu.

Oni se nalaze duboko u potopljenoj pećini, već deset dana sede na "plaži" i čekaju pomoć. A kad je ona konačno stigla, usledila su brojna pitanja i problemi.

Niko od dece ne zna da pliva, tako da je prvobitni plan da se dečaci nauče da rone blizu propasti. Bilo je planova i da se izbuši pećina ili spušta nivo vode, ali i to je sve pod znakom pitanja. Takođe, ni vremenska prognoza spasiocima ne ide u prilog.

foto: Tanjug/ AP

Na kraju, razmišljalo se i o tome da grupa fudbalera ostane u pećini do kraja kišne sezone (oko četiri meseca), pa da se onda krene s evakuacijom kad se nivo vode potpuno spusti. Naravno, u međuvremenu bi se deci i treneru obezbedili svi uslovi da prežive četiri meseca u tami. Spasioci žele da instaliraju i telefonsku liniju u pećini kako bi zarobljeni dečaci mogli da se čuju sa svojim roditeljima.

foto: EPA

Međutim, čini se da se i od tog plana odustalo i sada je opet na plan 'broj 1' u igri - da deca nauče da rone i tako pokušaju da ih izvuku na površinu. Zašto? Odgovor je vrlo jasan, prognoza vremena je katastrofalna i tajlandske vlasti su u panici da će se voda toliko podići da bi mogla da poplavi i prostorije gde se nalaze dečaci. Dakle, počinje velika trka s vremenom.

foto: AP

"Vremenska prognoza nam ne ide na ruku i akcija spasavanja mora da se ubrza. Upotrebićemo opremu za ronjenje, to je definitivno. Ako se nivo vode podigne, čeka nas pakao, vrlo težak posao. Moramo što pre izvući tu decu na sigurno", rekao je tajlandski ministar unutrašnjih poslova Anupong Paojinda.

Ministar je svestan da je ono što sledi vrlo opasno i rizično.

"Ronjenje nije lako, pogotovo kod ljudi koji to nikad nisu radili. A zamislite kako je tek roniti u pećini sa stotinama hodnika i prolaza... Jednostavno, čovek koji želi da prođe kroz tu pećinu mora dobro da znati da koristi opremu za ronjenje. Ako u bilo kom trenutku dođe do problema s opremom, to može biti pogubno", rekao je ministar potvrdivši da dečaci ne znaju da plivaju što strašno komplikuje celu operaciju.

U međuvremenu, spasioci su na Tviteru objavili da traže 15 maski za ronjenje za decu.

Kurir.rs/CNN/Bangkok post/ABC news Foto: EPA/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track