TRAMP KRENUO NA GIGANTE: Čajna Mobajl nova žrtva trgovinskog rata (VIDEO)
Foto: Profimedia

PANIKA U SVETSKOM BIZNISU

TRAMP KRENUO NA GIGANTE: Čajna Mobajl nova žrtva trgovinskog rata (VIDEO)

Planeta -

Vlada SAD založila se za blokiranje usluga kompanije Čajna Mobajl na američkom tržištu telekomunikacija, preporučivši nadležnim organima da odbiju njenu prijavu jer ta firma, kako tvrde, predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost.

Ovaj potez administracije predsednika Donalda Trampa dolazi usred narastanja tenzija između Vašingtona i Pekinga, s obzirom na to da su SAD najavile da će 6. jula uvesti nove carine na uvoz robe iz Kine u vrednosti od 34 milijardi dolara, na šta će Peking, kako se očekuje, odgovoriti vlastitim tarifama.

foto: Profimedia

Federalna komisija za komunikacije (FCC) bi trebalo da odbije prijavu kineske državne firme iz 2011. godine o pružanju telekomunikacionih usluga između Sjedinjenih Država i drugih zemalja, navodi se u saopštenju američke Uprave za nacionalne telekomunikacije i informacije (NTIA), objavljenom na njihovoj veb stranici.

Čajna Mobajl, najveći svetski telekom provajder sa 899 miliona pretplatnika, nije odgovorio na današnji zahtev Rojtersa za komentarom. Međutim, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, u odgovoru na pitanje o kompaniji Čajna Mobajl na dnevnom brifingu za novinare rekao je: "Pozivamo nadležne instance u Sjedinjenim Državama da odbace hladnoratovski način razmišljanja i postizanja ciljeva na uštrb drugih".

foto: Printscreen Ruptly TV

Lu Kang: Pozivamo SAD da odbace hladnoratovski način razmišljanja

"Kina uvek ohrabruje svoje kompanije da rade u skladu sa tržišnim pravilima i da poštuju zakone zemalja u kojima posluju", naveo je on i dodao da bi Sjedinjene Države trebalo da prestanu sa vršenjem "nerazumnog pritiska" na kineske firme.

Ranije se kineska firma za proizvodnju telekomunikacione opreme ZTE našla u središtu američko-kineskih trgovinskih trvenja, i bila je primorana u aprilu da obustavi rad nakon što su SAD zabranile svojim dobavljačima da joj isporučuju delove, navodeći da je kršila američke sankcije prema Iranu i Severnoj Koreji i da nije kaznila rukovodioce koji su bili odgovorni za to.

U toku je proces ukidanja ove američke zabrane za ZTE.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja