BIO JE PRVI SRBIN KOJI SE ODSELIO U AMERIKU: Na vreme je shvatio da je moć u politici, osnovao masonsku ložu i ušao među 200 najuglednijih Amerikanaca!
Foto: Printscreen Wikipedia

ima je dva izbora i izabrao pečalbu

BIO JE PRVI SRBIN KOJI SE ODSELIO U AMERIKU: Na vreme je shvatio da je moć u politici, osnovao masonsku ložu i ušao među 200 najuglednijih Amerikanaca!

Planeta -

Prema podacima ambasade SAD, prvi Srbin koji se zvanično odselio u ovu daleku zemlju bio je Đorđe Šagić, kasnije nazvan Džordž Fišer – Đorđe “ribar”.

Posle Prvog srpskog ustanka davne 1814. godine Đorđe Šagić, sin pravoslavnog Srbina iz Stonog Beograda u današnjoj Mađarskoj imao je dva izbora. Ili da se vrati kući i po očevoj želji postane sveštenik, ili da proba da sreću potraži sam, daleko od porodice.

Đorđe, tada mladić od samo 19. godina, izabrao je drugu opciju i 1814. godine se u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku.I tako je Đorđe Šagić stigao u “novi svet” u kome se brzo dobro snašao. Oženio se bogatom Elizabetom Dejvis iz Misisipija i naselio se kod njenih roditelja. Mladi par je uskoro dobio trojicu sinova.

foto: Printscreen Wikipedia

Godine 1825. sada već Džordž Fišer, pomagao je u osnivanju Jorske masonske lože, a 1829. postao je državljanin Meksika i primio obavezu da godišnje dovede 500 porodica u Teksas na teritorije Hedena Evarda.

PUTIN NA OPTUŽBE DA SE NJEGOV KUVAR MEŠAO U AMERIČKE IZBORE: Kakav vam je to sistem kad jedan ruski ugostitelj može da utiče na njega?! SMEŠNO!

Ubrzo je je shvatio gde leži moć i počeo da se bavi politikom. Bio je borac za nezavisnost Teksasa i Novog Meksika, direktor carine, američki sudija i osnivač prvih srpskih organizacija i crkava u Kaliforniji.

foto: Printscreen Wikipedia

O životu ovog neverovatnog čoveka Vladislav Bajac je napisao roman “Bekstvo od biografije” (2001), a 2014. je snimljen dokumentarni film u režiji Miodraga Kolarića.

Godine 2015. povodom 200 godina od dolaska Đorđa Šagića u SAD, na srpskom je objavljen roman Aleksandra Slavkovića “Doseljenik, 1815– 2015”.Zajedno sa Hoseom Antoniom Meksijom organizovao je pokret u Nju Orleansu protiv centralističke vlade.

Borio se za ukidanje ropstva, za sticanje nezavisnosti Teksasa i njegovo pripajanje Sjedinjenim Američkim Državama.

Služio je u raznim gradskim odborima San Franciska, a 1870. postao je konzul SAD u Grčkoj.

MISTERIOZNA BOLEST KOSI DIPLOMATE SAD: Službenicu ambasade na Kubi u kući napao ČUDAN ZVUK, vlasti totalno zbunjene (VIDEO)

Džordž Fišer se ženio četiri puta. Umro je u San Francisku 11. juna 1873. godine. Njegovi potomci i danas žive u Americi. Iako većina Srba danas ne zna za ovog čoveka, Đorđe Šagić je, posle Tesle i Pupina, verovatno naš najznačajniji zemljak u Americi. Čuveni istoričar Džon Livingston uvrstio ga je među 200 najuglednijih Amerikanaca.

Kurir.rs/

Foto printscreen Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track