RUSKI EKSPERT O AMERIČKOM ČUDU OD BOMBE: Ne bojimo se, već imamo spreman odgovor! (VIDEO)
Foto: YT Screenshoot

trka

RUSKI EKSPERT O AMERIČKOM ČUDU OD BOMBE: Ne bojimo se, već imamo spreman odgovor! (VIDEO)

Planeta -

Ruski vojni stručnjak izneo je zabrinutost oko izrade nove verzije nuklearne gravitacione bombe B61-12 u SAD, objavila je ruska vojna novinska agencija Interfax-AVN 2. jula.

Ruski akademik Aleksej Arbatov, vojni stručnjak, rekao je da nuklearna gravitaciona bomba B61-12, sa kojom SAD sprovode niz testova, ne predstavlja direktnu pretnju Rusiji, ali komplikuje strateške odnose.

Ruski stručnjak, koji rukovodi Centrom za međunarodnu bezbednost Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose, rekao je za Interfax-AVN da se nuklearna gravitaciona bomba B61-12 uklapa u američki koncept, omogućavajući ograničeno nuklearno ratovanje koje “navodno neće podrazumevati opštu eskalaciju i opštu smrt", a ovo zauzvrat može smanjiti prag upotrebe nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima, bomba testirana u SAD nije samo još jedna modifikacija B61.

“Ovo je određeni kvalitativni skok, ako su SAD ranije imale bombe slobodnog pada, ova bomba je vođena, ima mnogo više preciznosti,“ rekao je stručnjak.

Bivši šef Strateških raketnih snaga, i trenutni savetnik komandanta raketnih snaga, Viktor Jesin, rekao je u ponedeljak za list Moskovski Komsomolets da verziju bombe B61-12 sada američka vojska testira sa strateškog bombardera, a ranije se ovo testiranje obavljalo sa taktičkim avionom.

“To znači da će ova bomba biti univerzalna, i može se koristiti ne samo sa taktičkim avionima, već i strateškim. Ovo je prva visokoprecizna nuklearna bomba,“ istakao je V. Jesin. Prema njegovim rečima, Rusija nema slično oružje. "Mi se fokusiramo samo na jedan tip visokopreciznog oružja – visokoprecizne krstareće rakete", rekao je stručnjak.

Ranije je američko vazduhoplovstvo testiralo nuklearnu bombu B61-12 tako što su je izbacivali iz stelt bombardera B-2 Spirit iznad Nevade.

"Ovi kvalifikacioni testovi letenja pokazuju da dizajn B61-12 zadovoljava sistemske zahteve i ilustruju kontinuirani napredak programa za produženje životnog veka B61-12 kako bi se zadovoljili zahtevi nacionalne bezbednosti", rekao je brigadni general Majkl Lutin, glavni pomoćnih zamenika administratora za vojnu primenu NNSA.

Očekuje se da će nuklearna gravitaciona bomba B61 Mod 12 biti kompatibilna sa F-35, i da će ući u službu do 2020. godine, zamenjujući postojeće varijante B61 u američkom arsenalu. Oružje će nositi i B-2 Spirit i njegov naslednik, B-21 Raider, koji je trenutno u razvoju.

Kurir.rs/defence-blog.com Foto: YT Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track