BROKERI U PANICI: Preti im opasnost kojoj su se NAJMANJE NADALI
Foto: Shutterstock

smena na berzi

BROKERI U PANICI: Preti im opasnost kojoj su se NAJMANJE NADALI

Planeta -

Veštačka inteligencija je uspela da savlada šahovske velemajstore i može u sekundama rešiti složne matematičke računice, ali se postavlja pitanje da li može bolje upravljati novcem u trgovanju na berzi od brokera od krvi i mesa.

Investitori sada mogu pokušati da nađu odgovor na to pitanje u nekoliko fondova koji trguju na berzi (exchange-traded funds-ETF) koji investicione odluke ostavljaju veštačkoj inteligenciji.

ETF menadžers grup (ETF Managers Group) i Oušan kapital advajzors (Ocean Capital Advisors) pokrenuli su prošlog meseca fond kojim upravlja veštačka inteligencija Rodžers AI global makro ETF (Rogers AI Global Macro ETF).

U novembru je ETF menadžers grup (ETF Managers Group) i Ekvabot (Equbot) pokrenuli fond s vešetačkom inteligencijom AEIQ.

AEIQ je investirao u razne američke kompanije i pokušao da nadmaši rezultate indeksa Standard end Pur 500. Zasad je uspeo. Taj fond je porastao 8,1 odsto ove godine, dok je S&P 500 imao rast od 1,5 odsto.

Ipak rezultati u periodu manjem od godinu dana nisu dovoljni da se izmere dobiti pristupa s veštačkom inteligencijom. Takođe, kao i u svakom fondu, treba uporediti potencijalnu dobit s troškovima fonda. Sa 75 baznih poena (0,75 odsto), AEIQ je među skupljim fondovima. Na primer, klasičan fond Švab Ju-Eu market (Schwab's US Broad Market), koji takođe investira u američke akcije, naplaćuje tri bazna poena 0,03 odsto.

Sem Masući, osnivač i direktor ETF menadžers grup je nedavno rekao da se veštačka inteligencije razlikuje od algoritamskog trgovanja pošto se ovi drugi portfolio menadžeri koriste za donošenje odluka u šta da investiraju.

"Veštačka inteligencije je veoma, veoma drugačija. Dok će ljudi i dalje nastaviti da ga hrane podacima, kompjuter, veštačka inteligencija, destilovaće te informacije i napraviti konačni odabir portfolija", rekao je Masući.

On je dodao da u slučaju veštačke inteligencije portfolio menadžer ne traže znake da li da trguju i kakvu odluku da naprave. "AI model preporučuje šta treba uraditi, da li prodati ili kupiti", rekao je on.

Masući je rekao da se još utvrdjuje da li je veštačka inteligencija bolja u trgovini od ljudi, ali da bi teoretski trebalo da bude bolja zato što može mnogo brže da obradi ogromnu količinu podataka i proceni rizike.

"Pored toga, kompjuter uči na osnovu ranijih postupaka i rezultata tih postupaka i vremenom postaje pametniji. A i uklanja ljudske pristrasnosti, zato što je mašina. Ipak, to je još novo", rekao je Masući.

On je rekao da kompjuteri ipak neće izbaciti ljude iz posla na berzi, ali da će omogućiti rešenja uz pomoć najnovije tehnologije.

Kurir.rs/Beta

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja