NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE ODBRUSIO TRAMPU: Nismo zarobljenici Rusije, a ni Amerike i tako će i ostati!
Foto: Printscreen Facebook

diplomatsko prepucavanje

NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE ODBRUSIO TRAMPU: Nismo zarobljenici Rusije, a ni Amerike i tako će i ostati!

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas reagovao je na kritiku američkog predsednika Donalda Trampa da je Berlin "zarobljenik" Rusije, istakavši da Nemci nisu zarobljenici Moskve, a ni Vašingtona.

"Mi nismo zarobljenici, ni Rusije ni SAD. Mi smo jedni od garanta slobodnog sveta i to će tako ostati", rekao je Mas novinarima na marginama samita NATO u Briselu.

Šef nemačke diplomatije je dodao da Berlin planira da poveća izdatke za odbranu za 80 odsto do 2024, zaključivši da je to povećanje "tako velikih razmera da bi trebalo da bude priznato".

Inače, američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu, ali ih kritikuje i zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

Tramp je ranije danas, uoči početka samita, javno napao Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom o izgradnji gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući Nemačku zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava za odbranu.

Samo nekoliko sati kasnije, Tramp je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama samita NATO u Briselu, a sastanak je opisao kao "sjajan".

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track