RONILAC KOJI JE SPASAO DEČAKE IZ PEĆINE ISPLJUVAO MASKA: Tu podmornicu može da zabije tamo gde najviše boli! (VIDEO)
Foto: Youtube/Instagram

NIJE MASKOV FAN

RONILAC KOJI JE SPASAO DEČAKE IZ PEĆINE ISPLJUVAO MASKA: Tu podmornicu može da zabije tamo gde najviše boli! (VIDEO)

Planeta -

Britanski speleolog Vern Ansvort, koji je bio ključan u spasavanju dečaka iz tajlandske pećine, poručio je Ilonu Masku "da svoju podmornicu može da zabije tamo gde boli" opisujući milijarderovu ponudu da spasilačkoj misiji pomogne posebno dizajniranom podmornicom.

Ansvort je rekao da je podmornica bila dužine nešto manje od dva metra i da nije imala šanse da raditi jer milijarder nije imao pojma kakav je prolaz u pećini.

Mask je otputovao na Tajland gde je hteo da pomogne spasiocima nudeći specijalno dizajniranu podmornicu, međutim, nije znao kakva je unutrašnjost pećine i koliko tunela i prolaza tu ima.

foto: Reutres

Šef spasilačke misije opisao je uređaj kao "nepraktičan" za operaciju koja je zahtevala provlačenje dečaka kroz uske prolaze. Dečaci su zajedno s trenerom spaseni bez Maskove pomoći, iako su tamošnje vlasti rekle da bi podmornica mogla da posluži u budućim operacijama.

foto: Reuters

Mask je insistirao na tome da bi njegova podmornica mogla da ide kroz uske tunele, pa je izjavio kako bivši guverner provincije Tai, koji je odbio njegovu tehnologiju, "nije bio stručnjak za ova pitanja".

"Može da zabije tu podmornicu tamo gde boli. Nije uopšte imala šanse da radi. On nema pojma kakav je prolaz kroz pećine", rekao je Ansvort.

foto: Tanjug/ AP

"Podmornica je duga oko šest stopa (nešto manje od dva metra) i kruta tako da ne bi mogla da prođe zavoje niti preko bilo kakvih prepreka. Ne bi prošla prvih 50 metara. To je bio običan PR trik", kazao je.

Iskusni istraživač pećina rekao je kako je od Maska "vrlo brzo zatraženo da napusti pećinu" kada je tokom operacije prošlog utorka ušao u nju.

foto: Reuters

Na dan kad su se dečaci zaglavili u pećini, Ansvort je planirao da obilazi Tam Luang. Kada je pozvan da pomogne dečacima, odmah je stigao i tamo proveo 17 dana, dok nisu spaseni. Tamošnje pećine istražuje već šest godina, a opisuje ih kao svoj drugi dom. Upravo to se pokazalo ključnim veštinama u spasilačkoj misiji.

Pretpostavljao je gde su dečaci mogli da se sakriju od poplave i pronađeni su 200 metara dalje od tog mesta.

Britanac je spojio lokalne vlasti s tri britanska iskusna ronioca koji su prvi pronašli dečake u pećini.

"Odmah su ušli u pećinu. Bila je to trka s vremenom. Bili su nam potrebni vrhunski ronioci i njih smo doveli", kazao je.

Dečaci se polako oporavljaju
Dečaci se polako oporavljajufoto: EPA

Rekao je i kako trener i dečaci nisu mogli da predvide poplave jer je voda ušla 3 nedelje ranije nego prošle godine.

"Ta deca jednostavno nisu imala sreće. Pogrešno mesto, pogrešno vreme. Sve se dogodilo veoma brzo. Ne može se kriviti ni trener ni deca", izjavio je.

Kurir.rs/Independent Foto: Youtube/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track