UŽIVO EKIPA KURIRA IZ HELSINKIJA! RUKOVANJE BEZ OSMEHA I NAMIGIVANJE: Putin i Tramp završili razgovor u četiri oka, zapričali se pa je susret trajao 40 minuta duže! (KURIR TV)
Foto: Reuters

PRVI ZVANIČNI SAMIT

UŽIVO EKIPA KURIRA IZ HELSINKIJA! RUKOVANJE BEZ OSMEHA I NAMIGIVANJE: Putin i Tramp završili razgovor u četiri oka, zapričali se pa je susret trajao 40 minuta duže! (KURIR TV)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se u Helsinkiju na svom prvom zvaničnom bilateralnom samitu. Na početku sastanka dvojica lidera su se rukovala preko stola, osmeha na licima nije bilo, a i Tramp se nije rukovao sa istom, vidljivom žestinom kao prilikom susreta sa drugim svetskim liderima.

Ekipa Kurira i danas uživo izveštava iz glavnog grada Finske Heslinkija uoči sastanka predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina.

18.07 - Završena pres-konferencija Putina i Trampa.

17.30 - Ruski predsednik je rekao da su razgovori sa Trampom bili „otvoreni i poslovni uspešni i korisni“. On je dodao da je tokom samita bilo govora o tekućem stanju bilateralnih odnosa i međunarodnim pitanjima. Oružje je bilo glavna tema razgovora.

„Poteškoće i napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nemaju objektivne razloge", smatra Putin. Hladni rat je odavno završen, podsetio je on.

.

16.55 - Policija je privela oko 20 demonstranata koji su nameravali da blokiraju jednu od glavnih ulica u Helsinkiju

16.20 - U delegaciji ruske strane na pregovorima učestvuju šef diplomatije Sergej Lavrov, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov. ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov

foto: Reuters

15.59 - Konferencija za štampu Putina i Trampa je pomerena za 17.30 po srednje evropskom vremenu.

15.39 - Tramp posle sastanka sa Putinom u četiri oka rekao : "Vrlo dobar početak za sve"

15. 30 - Sastanak američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Heklsinkiju završen je posle dva sata i deset minuta. Sastanak je umesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata. Prema programu, susret dva predsednika se nastavlja u proširenom formatu.

15.10 - Iz Bele kuće je saopšteno da će sastanak Trampa i Putina trajati duže nego što je planiranao. Očekuje se da će razgovor trajati oko dva sata.

15.05 - Završen je prvi sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i njegovog američkog kolege Majka Pompea u Helsinkiju. Lavrov je ranije danas izjavio da će njih dvojica razgovarati "o svim problemima na koje žele da se fokusiraju". Kako se navodi, očekuje se da razgovaraju o Siriji, Severnoj Koreji i ukrajinskoj krizi.

15.00 - „Smešno je sećati se gluposti Obame i njegovih reči o Rusiji kao o slaboj ‘regionalnoj sili“. Pažnja celog sveta je usmerena danas u pravcu Helsinkija i svima je kristalno jasno: Rusije i SAD rešavaju sudbinu sveta, sastaju se lideri vodećih sila planete", napisao je ruski senator Aleksej Puškov na tviteru.

14.45 - Dvojica najmoćnijih svetskih lidera Donald Tramp i Vladimir Putin su se sreli danas u Helsinkiju i ceo svet pomno prati njihov samit. Nakon što su se pre početka razgovora rukovali, američki predsednik je namignuo ruskom kolegi. Kako je to izgledalo pročitajte OVDE.

14. 35 - Predsednik SAD Donald Tramp poznat je po nezgodnom jeziku kojim je zakačio brojne ljude - papu Franju, senatora Džona Mekejna, jednog novinara invalida i druge, ali jedan čovek je izuzetak: predsednik Rusije Vladimir Putin.

14.25 - Obojica državnika po ulasku i rezidenciju u kojoj je sastanak organizovan učinili su nešto nesvakidašnje. O čemu se radi pročitajte u posebnoj vesti.

14.20 - I Sergej Lavrov i Majk Pompeo trenutno imaju sastanak.

14.15 - Jake mere obezbeđenja u Helsinkiju dok je u toku sastanak iza zatvorenih vrata.

1 / 7 Foto: Milica Jeremić

14.10 - Ovo su bilbordi kojima je oblepljen ceo grad, na engleskom i ruskom - Gospodine predsedniče, dobrodošli u zemlju slobodnih medija.

foto: Kurir.rs

Poruka najtiražnijeg finskog nedeljnika Sanomat.

foto: Kurir.rs

14.05 - BORBA LIMUZINAMA! Putin i Tramp došli u svojim zverima, a evo ko je pobedio u ovom automobilskom okršaju!

14.00 - Pročitajte OVDE šta su predsednici želeli da poruče izborom kravata.

13.50 - Svet želi da vidi da smo u dobrim odnosima, rekao je Tramp Putinu pre sastanka u četiri oka.

13.45 - Ekipa Kurira uživo izveštava iz prestonice Finske o današnjem susretu predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Rusije Vladimira Putina, a za naše gledaoce delić atmosfere, kao i očekivanja od ovog samita, podelio je i finski novinar Juha Serkela.

13.39 - U moćnim blindiranim automobilima i kolona u kojoj je bio predsednik Amerike Donald Tramp prošla je kroz centar Helsinkija.

13.27 - Pogledajte OVDE u kakvoj atmosferi protiče sastanak Putina i Trampa.

Reporteri Kurira uživo prenose detalje iz Helsinkija.

13.10 - Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp započeli su tet-a-tet pregovore o Predsedničkoj palati u Helsinkiju.

foto: Printscreen/ Youtube

Putin je na početku sastanka sa Trampom rekao da je došlo vreme da se detaljno razgovara o bilateralnim odnosima i međunarodnim problemima.

Tramp je, sa svoje strane, čestitao Putinu na dobroj organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu.

1 / 11 Foto: Reuters

On je dodao da je ceo svet zainteresovan za dobre odnose Rusije i SAD.

Američki predsednik istakao je da namerava da sa Putinom razgovara o nuklearnim potencijalima SAD i Rusije.

13.05 - Susreli se Putin i Tramp.

foto: Printscreen/ Youtube

12.45 - Stiže i američka delegacija u Predsedničku palatu.

12.40 - Putin stigao u Predsedničku palatu.

12.25 - Velika masa ljudi okupljena je u centru Helsinkija, na uglu glavne prestoničke ulice Manerhajminti i ulice Pohjoisesplanadi pored gradskog parka Esplanadi.

Finska državna televizija YLE javlja da okupljeni čekaju prolazak kolona sa vozilima predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Navodi se da je predsednik Finske Sauli Niniste u pratnji obezbeđenja prošao centrom Helsinkija i uputio se u predseničku palatu u kojoj će danas biti održan samit Putina i Trampa.

12.13 - Planirano je da razgovor Putin-Tramp u četiri oka traje oko sat i po, a pregovori u proširenom sastavu sat i 45 minuta. Tom delu razgovora prisustvovaće i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Majkl Pompeo.

12.10 - Predsednik Rusije pravo s aerodroma odlazi u Predsedničku palatu. Putina je dočekala čuvena limuzina Kortež.

12.00 - Putin sleteo na aerodrom u Helsinkiju. Opširnije o tome OVDE.

1 / 6 Foto: Printscreen/ Youtube

11.50 - Kašnjenje ruskog predsednika je već ušlo u legendu. Predsednika SAD Donalda Trampa je u Helsinkiju ostavio da čeka. A zašto ruski predsednik redovno kasni na sastanke sa zvaničnicima pročitajte OVDE.

11.25 - Finska državna televizija YLE objavila je da bi zbog kašnjenja predsednika Rusije Vladimira Putina celokupna satnica današnjeg samita sa američkim predsednikom Trampom mogla da bude pomerena za 20 minuta.

Navodi se da je prvobitno planirano da Putin u 11.30 časova po srednjeevropskom vremenu sleti u Helsinki, pola sata kasnije u dođe u predsedničku palatu u prestonici, da Tramp tu stigne deset minuta potom i da njihov bilateralni sastanak počne 12.15 časova.

11.15 - Tramp se na Tviteru zahvalio domaćinima na srdačnom dočeku.

11.00 - Kolona crnih automobila parkirana je na finskom aerodromu Helsinki-Vanta i čeka dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina, javlja finska državna televizija YLE.

Finski mediji objavili su prethodno da je Putin stigao u Helsinki uoči samita sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali je YLE objavio da po nekim informacijama Putin nije u avionu koji je sleteo na prestonički aerodrom.

10.50 - Među demonstrantima su i aktivisti "Amnesti internešnala".

10.35 - Reporterka Kurira, MIlica Jeremić uživo vam prenosi atmosferu sa ulica Helsinkija pred susret predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina. Opširnije o tome OVDE.

10.20 - Američki predsednik Donald Tramp kaže da će njegov sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom proći dobro. Opširnije o tome OVDE.

10.10 - Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je na Tviteru da se nalazi u Helsinkiju i da je spreman za sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, u okviru samita predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina koji se danas održava u finskoj prestonici.

"Dobro jutro iz Helsinkija. Spreman sam za sastanak sa ruskim kolegama i ministrom spoljnih poslova Finske. Hvala narodu Finske na dobrodošlici i marljivom radu, koji je omogućio ovaj sastanak", napisao je Pompeo na ovoj društvenoj mreži.

1 / 10 Foto: Kurir

10.00 - Trg Market na kojem se nalazi jedna od predsedničkih rezidencija u potpunosti je blokiran i oivičen policijskim trakama. Na desetine pripadnike vojske i policije nalaze se na svakom ćošku u krugu od 500 metara od palate koja datira još iz 19. veka. Opširnije o obezbeđenju samita pročitajte OVDE.

9.40 - Susret dvojice najmoćnijih lidera sveta očekuje se oko 12.15 časova, a iako su mere obezbeđenja na najvišem nivou i sve oči uprte u finsku prestonicu, nezadovoljnih građana ima i danas.

EKIPA KURIRA IZ HELSINKIJA: Grad na nogama, protesti dočekali Putina i Trampa, policija na SVAKOM KORAKU! (KURIR TV)

Oni su nastavili da organizovano protestuju u širem centru grada, tzv. Tgu Market u neposrednoj blizini Predsedničke rezidencije u kojoj će se dvojica državnika i prvi put zvanično susresti. Opširnije o tomre OVDE.

9.20 - Američki predsednik Donald Tramp se sastao sa finskim predsednikom Sailijem Ninisteom. Opširnije o tome OVDE.

1 / 8 Foto: AP

9.05 - Gotovo dve trećine Nemaca smatra da je američki predsednik Donald Tramp veća pretnja svetskom miru nego ruski predsednik Vladimir Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihovog današnjeg susreta u Helsinkiju. Opširnije o tome čitajte OVDE.

8.45 - Uoči samita sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da odnos SAD i Rusije nikada nije bio gori zbog "višegodišnjih američkih budalaština i gluposti", a sada i "nameštenog lova na veštice". Opširnije o tome pročitajte OVDE.

8.30 - Samit američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina, biće održan danas u finskoj Predsedničkoj palati. Kako izgleda ovo velelepno zdanje, pogledajte OVDE.

8.15 - Uoči samog početka samita predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je jutros da Trampove kritike ruskog gasovoda "Severni tok-2" ka Evropi predstavlja nečuveni primer beskrupuloznog nadmetanja i dodao da to brine Moskvu. Opširnije o tome čitajte OVDE.

8.00 - Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da sa nestrpljenjem čeka sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, iako je svestan da kakav god da bude rezultat on neće zadovoljiti njegove protivnike. Opširnije o tome čitajte OVDE.

7.30 - Američki predsednik doputovao je sinoć u Helsinki, a očekuje se dolazak predsednika Rusije, Vladimira Putina.

7.15 - Sastanak počinje oko 13.00 časova po centralnoevropskom vremenu u Predsedničkoj palati u Helsinikiju bilateralnim susretom dvojice predsednika kome će prisustvovati samo prevodioci, a zatim će se razgovori nastaviti u proširenom sastavu na radnom ručku.

TRAMP ŠOKIRAO PRED SASTANAK S PUTINOM: I da mi pokloni Moskvu, bilo bi MALO!

Posle razgovora predsednici će održati konferenciju za novinare.

Ministri spoljnih poslova Majk Pompeo i Sergej Lavrov će odvojeno razgovarati pre sastanka dvojice predsednika.

7.00 - Iako je Tramp pred polazak na svoju evropsku turneju rekao da očekuje da će sastanak s Putinom možda biti najlakši od susreta koji ga očekuju, samit dvojice vođa će biti prožet teškim temama, prenose agencije.

Dug je spisak spornih tema između dve strane, od ruskog pripajanja Krima 2014, podrške Rusije vlastima sirijskog predsednika Bašara al Asada, kontroli nuklearnog naoružanja, kao i navoda o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

1 / 19 Foto: Kurir

Uoči samita objavljene su američke optužnice protiv navodnih 12 ruskih vojnih obaveštajaca zbog hakovanja i-mejl naloga Demokratske stranke tokom predizborne kampanje 2016. Bela kuća je odbila pozive nekih u zemlji da zbog ovoga otkaže samit.

Tramp je uoči samita rekao iz Škotske da pristupa sastanku sa niskim očekivanjima i odbio je da razgovara o svojim cijevima za samit. Rekao je, takođe, da veruje da su takvi susreti "korisni" sami po sebi.

"Ništa loše neće iz (sastanka) proizaći, a možda će proizaći i nešto dobro", rekao je Tramp u intervjuu za CBS.

Tramp se ranije sastao s Putinom na margini dva međunarodna skupa prošle godine u Nemačkoj i u Vijetnamu.

U Vašingtonu mnogi smatraju da je samim pristankom da se sastane s Putinom, koji dolazi sa upravo uspešno završenog Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, Tramp pružio ruskom predsedniko globalni legitimitet.

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman rekao je u nedelju u intervjuu za Foks njus da je važno da dve strane ne očekuju mnogo od ovog sastanka.

"Sama činjenica da se naši šefovi država sastaju za ovakav razgovor je veliki, veliki rezultat", rekao je Hantsman.

Za susret Trampa i Putina vlada veliko medijsko interesovanje. Prema podacima finskog ministarstva, akreditovano je ukupno 1436 novinara iz 61 države. Najviše ih je iz Finske, 368, zatim iz Rusije 232 zatim iz SAD 195.

Dodatno, u pratnji i Putina i Trampa će doći još nekoliko stotina novinara.

Uoči sastanka, više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u glavnom gradu Finske protiv jednog i drugog čelnika.

Za njihov prvi bilateralni susret izabran je Helsinki, koji ima bogatu istoriju iz vremena Hladnog rata kao mesto za pregovore između nuklearnih sila. Finska ima takvu ulogu zbog svoje neutralnosti.

Ovo je četvrti samit između američkih i sovjetskih, a zatim ruskih zvaničnika u glavnom gradu Finske u poslednje četiri decenije, posle sastanka Džeralda Forda i Leonida Brežnjeva, 1975, Džordža Buša i Mihajla Gorbačova 1990, Bila Klintona i Borisa Jelcina 1997. godine

Kurir.rs/ Milica Jeremić, Ratko Femić, Vladimir Žujko/ Agencije

Foto: Reuters, AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track