RASKRINKANA MISTERIJA: NASA još pre 40 godina našla tragove života na Marsu! Ono što su uradili s njima je katastrofalno!
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO!

RASKRINKANA MISTERIJA: NASA još pre 40 godina našla tragove života na Marsu! Ono što su uradili s njima je katastrofalno!

Planeta -

Krajem 70-ih godina prošlog veka na Mars su sleteli roboti Viking 1 i Viking 2 i spalili svaki trag života koji su našli.

Cilj te misije pre 40 godina bila je proučavanje Marsovog tla u nadi da će u njemu naći tragove organskih molekula, to jest ugljenika, koji bi dokazali da je na Crvenoj planeti nekada bilo života.

Očekivalo se da će ovo biti epski uspeh, ali pretvorio se u debakl. Iako je rover Kjurioziti potvrdio prisustvo organskih molekula na Marsu, nijedan Viking nije našao dokaze. Zašto - bila je misterija donedavno.

Članak "Planete", koji je 20. juna objavio Žurnal za geofizička istraživanja, rasvetlio je misteriju. Nasini istraživači kažu da je ugljenik sve vreme bio na Marsu, ali roboti Viking su ga spalili!

"Ukupno četiri uzorka analizirana su u više navrata tako što su brzo zagrevana na jedan od četiri stepena", naveli su istraživači Centra za istraživanje Ejms u Kaliforniji i Laboratorije za atmosferu, medija i prostorno posmatranje (LATMOS) u Francuskoj.

Naime, Vikinzi su zagrevali uzorke tla koje su prikupili na Marsu na maksimalnu temperaturu od 932 stepena Celzijusa ne bi li se iz njih oslobodili isparivi organski spojevi. Da je u njima bilo ugljenika, bilo bi ga u isparenjima. Pa zašto nije? Autori nove studije kažu da je u uzorcima tla moglo da bude nešto što NASA nije previdela - hiperzapaljivo gorivo koje je slučajno spalilo ugljenik.

A zatim je rover Feniks 2008. našao kod Marsovog severnog pola dokaz o prisustvu neobične soli - perhlorata. Ovo je bilo izuzetno otkriće jer se zna da su drevni mikroorganizmi na Zemlji koristili perhlorat kao izvor energije. Moguće je da je i na Marsu bilo isto. Međutim, perhlorat je zapaljiv i to do te mere da se na Zemlji danas upotrebljava uglavnom za pravljenje raketnog goriva i vatrometa. Ako ga je ima u Marsovom tlu, onda je jasno šta se desilo tokom testova koje su pravili Viking 1 i Viking 2: perhlorat je spalio sve organske molekule.

Kurir.rs/LiveScience.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track