PLJUŠTE TUŽBE: Kina podnela još jednu žalbu STO protiv američkih carina
Foto: EPA

samo se gomilaju

PLJUŠTE TUŽBE: Kina podnela još jednu žalbu STO protiv američkih carina

Planeta -

PEKING - Kinesko Ministarstvo trgovine je saopštilo da je danas podnelo novu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog namere Vašingtona da uvede tarife na dodatni kontigent uzvoznih proizvoda iz Kine u vrednosti 200 milijardi dolara.

Ministarstvo trgovine u Kini je prošle nedelje najavilo da će odmah podneti žalbu STO protiv američkog unilateralizma, psole pretnje Sjedinjenih Američkih Država uvođenjem 10-procentnih carina na dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavila je 11. jula listu od više od 6.030 kineskih proizvoda i predložila uvođenje 10-procentnih tarifa na njih.

Kancelarija će taj plan staviti na javnu raspravu i doneti odluku o njemu posle 31. avgusta, prenela je tada agencija AP, pozivajući se na reči višeg zvaničnika administracije koji je dao informaciju novinarima pod uslovom da ne bude imenovan.

Kina je hitro odgovorila na taj potez SAD-a ocenom da nove pretnje predstavljaju "potpuno neprihvatljivu" eskalaciju njihovog trgovinskog sukoba i poručila da će svim merama štititi svoje "ključne interese".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track