Najnovije vesti

POSLE POVLAČENJA SAD IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA: Iran obezbedio čak 950 tona zaliha uranijuma za obogaćivanje!
Foto: EPA

NAZAD NA STARO

POSLE POVLAČENJA SAD IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA: Iran obezbedio čak 950 tona zaliha uranijuma za obogaćivanje!

Planeta

TEHERAN - Direktor iranske organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, izjavio je danas da je Iran obezbedio čak 950 tona zaliha uranijuma, što je povecanje za oko 400 tona otkako je Teheran 2015. postigao nuklearni sporazum sa zapadnim silama.

Salehi je državnoj televiziji danas rekao da je Iran uvezao oko 400 tona uranijuma od 2015, čime je svoje zalihe, koje su do potpisivanja sporazuma iznosile oko 500 tona, povećao na količinu od 900 do 950 tona.

To je, istakao je direktor iranske nuklearne egancije, dovoljno da Iran postigne svoj dugogodišnji cilj i nabavi 190.000 centrifugalnih mašina za obogaćivanje uranijuma u budućnosti.

Nuklearni sporazum ograničava iransko obogaćivanje uranijuma na 3,67 odsto, što je dovoljno za upotrebu u nuklearnoj centrali, ali je daleko ispod 90 odsto koliko je potrebno za izradu atomskog oružja.

Međutim, otkako su se SAD u maju povukle iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom, Iran je najavio da će povećati kapacitet obogaćivanja uranijuma kako bi na ostale potpisnike izvršio pritisak da se drže sporazuma.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...