Najnovije vesti

POMOĆNIK SILEDŽIJA UZDRMAO MAKRONA: Francuski predsednik na udaru zbog ćutanja o  premlaćivanju demonstranata (VIDEO)
Foto: Reuters

osuda

POMOĆNIK SILEDŽIJA UZDRMAO MAKRONA: Francuski predsednik na udaru zbog ćutanja o premlaćivanju demonstranata (VIDEO)

Planeta

Francuski istražitelji danas su izveli pretres kuće jednog od najbližih pomoćnika za bezbednost francuskog predsednika Emanuela Makrona, Aleksandra Benale. To je muškarac koji je 1. maja snimljen kako bije mladog demonstranta, prenosi AP.

Makronov pomoćnik Benala zadržan je u petak u policiji radi ispitivanja, nakon što je na društvenim mrežama objavljen amaterski video-snimak na kom se vidi kako on, sa policijskim šlemom na glavi, u trenutku kada je bio van dužnosti, vuče jednu ženu, a potom tuče mladog demonstranta na zemlji.

 

 

Agencija navodi da umešanost Benale u taj incident i pitanja o vladinom reagovanju na tu situaciju stvaraju uslove za najveću političku krizu za Makrona otkako je stupio na poziciju predsednika.

 

Kako je saopšteno iz kancelarije tužilaštva u Parizu, Jelisejska palata je juče otpustila Benalu.

Benala je prvobitno nakon objavljivanja snimka bio suspendovan na 15 dana, nakon čega mu je dozvoljeno da se vrati na posao, ali je francusko predsedništvo, pod pritiskom, u petak saopštilo da je odlučilo da počne proceduru njegovog otpuštanja sa dužnosti.

 

​Poslanici su pokrenuli parlamentarnu istragu o samom incidentu, prvobitnoj kaznenoj meri i činjenici da vlasti nisu slučaj Aleksandra Benale brzo prijavile sudu. Preliminarnu istragu otvorio je i pariski tužilac.

 

Mere su preduzete i protiv još jednog muškarca koji se pojavljuje na video-snimku zajedno sa Benalom, a koji je takođe zadržan u policiji, dok su tri policajca suspendovana i uhapšena.

 

Makronovi kritičari tvrde da je predsednikov "odloženi odgovor“ karakterističan znak da on "nije u toku“, navodi agencija i dodaje da on još uvek nije komentarisao ovu temu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...