IZ HUMANOG RAZLOGA JE SPREČILA AVION DA POLETI: Švedska studentkinja uradila nešto neočekivano, sada joj preti višemesečna robija! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

svaka čast

IZ HUMANOG RAZLOGA JE SPREČILA AVION DA POLETI: Švedska studentkinja uradila nešto neočekivano, sada joj preti višemesečna robija! (VIDEO)

Planeta -

Elin Erson (22), studentkinja i aktivistkinja sa univerziteta u Geteborgu, kupila je avionsku kartu za let do Istanbula, jer se na tom letu nalazio putnik koga su u Turskoj trebali da prebace na let za Kabul. U avionu se nenasilno suprotstavila njegovoj deportaciji.

Upalila je mobilni i u 14-minutnom emotivnom videu objašnjavala što se događa. Možemo da je vidimo kako hoda između sedišta i govori da će "čoveka najverovatnije ubiti u Avganistanu ako ga deportuju".

Imajući na umu da avion ne može da poleti dok ona stoji, Elin je odbila da sedne dok god Avganistanac ne siđe sa aviona. Na početku snimak osoblje i putnici je mole da sedne, a ona odgovara da će to učiniti čim muškarac izađe s aviona.

U jednom joj trenutku revoltirani putnik pokuša da uzme mobilni, na šta mu ona kaže: "Šta je važnije, život ili malo vašeg vremena? Samo želim da zaustavim deportaciju i onda ću udovoljiti pravilima koja ovde vrede. Ovo je sve savršeno legalno, nisam počinila nikakav zločin".

Na kraju je Elin ipak uspela u svom naumu, muškarac silazi s aviona i njegova deportacija je barem privremeno odložena. U zvaničnom saopštenju aerodroma su potvrdili su da su Avganistanac tražilac azila i tri osobe u pratnji, kao i Elin Erson, napustili avion.

Međutim, švedske vlasti su kasnije objavile da će Avganistanac ipak biti deportovan. Datum još nisu utvrdili. Dodali su da mladoj aktivistici preti do šest meseci zatvora jer nije poslušala policijske naredbe.

Kao što se može videti pri kraju snimke, Elin su se u protesti pridružili i neki drugi putnici koji su ustali, a neki su ih na izlasku ispratili aplauzom.

Elin je ovime htela da ukaže na otpor švedske vlade prema migrantima. U januaru su talibani izveli teroristički napad na Kabul u kom je poginulo više od 100 ljudi, a ranjeno je najmanje 235. U to vreme je Švedska zabranila deportacije u Avganistan, one su u međuvremenu dozvoljene, a pooštrili su uslove za odobravanje azila.

"Volela bih da prominim neke zakone u svojoj zemlji, ne sviđaju mi se. Mislim da nije u redu slati ljude u pakao", rekla je Ersonova.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja