NAJVEĆE OTKRIĆE NAUČNIKA OTKAD ISTRAŽUJU MARS: Pronađeno jezero sa vodom dugo 20 kilomerata! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

nastavlja s epotraga za živim svetom

NAJVEĆE OTKRIĆE NAUČNIKA OTKAD ISTRAŽUJU MARS: Pronađeno jezero sa vodom dugo 20 kilomerata! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Naučnici su pronašli tekuću vodu na Marsu. Reč je o jezeru, koje se nalazi ispod južne polarne ledene kape Crvene planete, a prečnik mu je oko 20 kilometara.

Naučnici više od četiri decenije tragaju za tekućom vodom na Marsu jer bi u njoj možda mogli da otkriju i žive organizme. Do sada su pronađeni samo njeni tragovi iz prošlosti i neki tragovi današnjeg otapanja pomešani sa peskom.

Voda je otkrivena uz pomoć uređaja "Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding", poznatijeg kao Marsis, na letelici „Mars ekspres“ Evropske agencije za istraživanje svemira Esa.

Od maja 2012. do decembra 2015. godine, Marsis je obavljao ispitivanja južnog pola Marsa. Radar je slao pulseve kroz površinu polarnih ledenih kapa i merio kako se radio talasi odbijaju nazad „Mars ekspres“.

Time je stvorena mapa na kojoj su primetne drastične promene u putovanju signala na oko kilometar i po ispod površine.

Područje se proteže oko 20 kilometara u dužinu i podseća na jezera koja se mogu pronaći ispod Grenlanda i Antarktika na Zemlji„Ovo smo protumačili kao rezervoar tekuće vode na Marsu“, istakli su autori istraživanja, objašnjavajući da su isključili druge potencijalne razloge koji bi mogli da objasne nalaze.

Kurir.rs/Independent

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track