RUSIJA SLAVI DAN MORNARICE: Spektakl u Sankt Peterburgu! Parada ratnih brodova na Nevi! (VIDEO)
Foto: Printscreen RT

PROSLAVA

RUSIJA SLAVI DAN MORNARICE: Spektakl u Sankt Peterburgu! Parada ratnih brodova na Nevi! (VIDEO)

Planeta -

U Rusiji se obeležava Dan ruske mornarice, u čiju se čast održavaju morske parade u svim flotama, od kojih su glavne one u Sankt Peterburgu i Kronštatu.

Na Nevi, u centru Sankt Peterburga, svečanu smotru brodova otvara predsednik Rusije Vladimir Putin. Čim se završi nevska parada, njen drugi deo počinje u sidrištu Kronštat u Finskom zalivu.

"Ove godine u smotri učestvuje više od 400.000 mornara Baltičke, Severne i Crnomorske flote i Kaspijske flotile, više od 40 brodova i čamaca različite klase i grupa morske avijacije", saopštila je ranije pres-služba Kremlja.

Parada na Nevi

U centru Neve ukotvljeno je pet brodova za stacionarno prikazivanje: veliki desantni brod "Minsk", mali protivpodmornički brod "Kazanjec", fregata "Admiral Makarov", korveta "Soobraziteljni" i dizel-električna podmornica "Dmitrov".

Pored njih je prošlo 20 velikih i malih brodova i čamaca. Istorijski deo parade otvorila su tri artiljerijska čamca Kaspijske flotile sa borbenim zastavama jedinica marinaca koji su oslobađali Lenjingrad, Sevastopolj i Novorosijsk za vreme Drugog svetskog rata. Za njima su išli brod-amfibija i replika jedrenjaka Petra Prvog na palubi.

Pres-služba Kremlja ranije je saopštila da ove godine u smotri učestvuje više od 400.000 mornara Baltičke, Severne i Crnomorske flote i Kaspijske flotile, više od 40 brodova i čamaca različite klase i grupa morske avijacije“.

PUTIN: 2018. JOŠ 26 NOVIH BRODOVA!

"Ruska flota uspešno rešava zadatke odbrambene sposobnosti zemlje i daje značajan doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma. Ona igra važnu ulogu u obezbeđivanju strateškog pariteta", naglasio je Vladimir Putin obraćajući se pripadnicima ruske flote.

On je prethodno najavio da će ruska flota 2018. dobiti još 26 novih brodova, uključujući četiri broda s kalibarskim raketnim sistemom Takođe je naglasio da hrabrost u kombinaciji sa savremenim znanjima i besprekornim vladanjem najsavremenijom vojnom tehnikom omogućava mornarima da rešavaju i najteže zadatke i zahvalio mornarima za njihovu službu i zato što održavaju zvanje neustrašive i nepobedive ruske flote.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track