PALESTINSKA TINEJDŽERKA PUŠTENA IZ ZATVORA: Odmah pozvala na borbu protiv Izraela!
Foto: AP

AHEDA TAMIMI NA SLOBODI

PALESTINSKA TINEJDŽERKA PUŠTENA IZ ZATVORA: Odmah pozvala na borbu protiv Izraela!

Planeta -

RAMALA - Palestinska tinejdžerka Aheda Tamimi koja je danas puštena iz zatvora u Izraelu, gde je izdržavala osmomesečnu kaznu zato što je ošamarila i išutirala izraelskog vojnika, odmah je pozvala Palestince da nastave borbu brotiv okupacije Zapadne Obale.

Noseći crno-belu maramu koja se smatra njenim zaštitnim znakom, Tamimijeva je pozdravila desetine ljudi koji su došli da joj pruže podršku.

Ona je održala kratak govor ispred kuće svog rođaka Iza al Dina Tamimija, kog su izraelski vojnici ubili kad ih je napao.

"Ispred kuće ovog mučenika ja vam poručujem: Otpor se nastavlja dok okupacija ne prestane. Sve žene u zatvoru su jake i zahvaljujem svima koji su bili na mojoj strani dok sam bila tamo", rekla je ona.

Palestinci žele da Zapadna Obala, Istočni Jerusalim i pojas Gaze pripadnu njihovoj budućoj državi.

Slučaj hapšenja Tamimijeve je privukao pažnju širom sveta, a organizacija Amnesti Internašenal saopštila je da je presuda koja je doneta tokom suđenja ovoj tinejdžerki u suprotnosti sa međunarodnim pravom, navodeći da je zatvaranje maloletnika mora biti isključivo poslednje sredstvo i na najkraći period.

Tamimijeva je postala ikona Palestinaca nakon 15. decembra prošle godine kada je ispred njene kuće u selu Nabi Saleh ošamarila izraelskog vojnika, a snimak se pojavio na Fejsbuku njene mame i ubrzo postao viralan.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track