RUSKI PLANINAR PREŽIVEO PAKAO: Nedelju dana bio zaglavljen na najsurovijoj planini na svetu bez ikakve opreme (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

hteli da snime film

RUSKI PLANINAR PREŽIVEO PAKAO: Nedelju dana bio zaglavljen na najsurovijoj planini na svetu bez ikakve opreme (VIDEO)

Planeta -

Ruski alpinista Aleksandar Gukov, koji je skoro nedelju dana bez opreme bio zaglavljen na strmoj padini planine Latok-1 u Pakistanu, spasen je i prebačen u bolnicu, ali je trenutno u kritičnom stanju.

"Spasen je i prebačen u bolnicu u gradu Skardu", rekla je Ana Pijunova, koordinatorka spasilačkog tima, dodavši da su u operaciji spasavanja učestvovala dva pakistanska vojna helikoptera.

Gukov je na surovoj planini bio zaglavljen zajedno sa Sergejom Glazunovim iz Irkutska, koji je u međuvremenu pao i poginuo. Gukov je uspeo da se popne do površine na kojoj je mogao da stoji, na visini od 6.200 metara, a tamo je ostao gotovo bez ikakve opreme jer je većina izgubljena kada mu je partner pao.

Na sajtu Planinarskog saveza Rusije navedeno je da su Glazunov i Gukov bili

među učesnicima ekspedicije koja je planirala da se popne na vrh Latoka-1 u Pakistanu ovog leta radi snimanja filma pod naslovom "Ništa nije zauvek nemoguće". Ovaj tim je najpre pokušao da se popne na vrh ove planine 2017, ali su im vremenski uslovi omeli poduhvat.

Planina Latok-1 je deo planinskog venca Karakorum u Pakistanu, a visoka je 7.150 metara. Alpinisti su u opisu svog projekta, na platformi preko koje su sakupljali novac za ekspediciju, naveli da niko ranije nije uspeo da se popne do vrha ove planine sa njene severne strmine.

U leto 1978, grupa američkih alpinista popela se na visinu od 7.000 metara, ali je bila primorana da siđe ne stigavši do vrha.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track