Najnovije vesti

AMERIKA U PROBLEMU: Vojne baze u Evropi im zavise od ruskog gasa
Foto: AP/Mindaugas Kulbis

Strah od Severnog toka 2

AMERIKA U PROBLEMU: Vojne baze u Evropi im zavise od ruskog gasa

Planeta

Osiguranje američkih vojnih objekata u Evropi električnom energijom zavisi od isporuka gasa iz Rusije, pišu američki mediji, pozivajući Kongres da razmotri pitanje o jačanju baza rezervnim snagama.

Kako se navodi, pošto Rusija isporučuje sve više gasa u Evropu paralelno sa izgradnjom "Severnog toka 2", američki zakonodavci treba da se razmisle o organizaciji mikromreža na vojnim objektima, skladišta i elektromobila radi osiguranja energosnabdevanja, ako ono bude dovedeno pod znak pitanja.

Podseća se da je u prvom kvartalu 2018. godine 41 odsto gasa koje je uvezeno u Evropu došlo iz Rusije.

Američka baza Ramštajn u Nemačkoj je najveći strateški vojni objekat u kojem se nalazi 56 hiljada američkih vojnika. To je sedište američke avijacije u Evropi i Ratne mornarice NATO-a. Pritom, 40 odsto nafte koju koriste vojni objekti u Nemačkoj otpada na Rusiju, ističe se, izvlačeći zaključak da su američki vojni objekti u Evropi zavisni od ruskih energenata.

Ako bi Rusija odlučila da pretvori gas u oružje, ne bi se samo Nemačka borila za energosnabdevanje svojih građana, već bi se američke vojne baze i operacije našle u ćorsokaku.

Severni tok 2 povećava geopolitičku moć Moskve i udvostručuje zavisnost EU od ruske energetike. Sredstva od prodaje gasa Evropi predstavljaju Rusiji velike resurse za postizanje neprijateljskih ciljeva.

Jačanje energetske zavisnosti od Rusije može biti iskorišćeno kao poluga za pritisak na EU i zabijanje klina između saveznika i NATO-a, zaključuju američki mediji.

Kurir.rs/Nacionalni interes

Foto: AP/Mindaugas Kulbis

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...