STADION KAMP NOU BIO PRAVA META TERORISTA: Otkriven krvavi plan džihadista da usred meča dignu stadion u vazduh, a potom i Ajfelovu kulu!
Foto: EPA / Domenech Castello

na stadionu bilo 56.000 ljudi

STADION KAMP NOU BIO PRAVA META TERORISTA: Otkriven krvavi plan džihadista da usred meča dignu stadion u vazduh, a potom i Ajfelovu kulu!

Planeta -

Španska policija je gotovo godinu dana nakon terorističkog napada u Barseloni otkrila zastrašujuće podatke o pozadini pokolja u kojem je poginulo 16, a ranjeno 130 ljudi.

Nakon napada 17. avgusta prošle godine, policija je zaplenila telefone i računare čijom je analizom otkrila planove da su teroristi hteli da 20. avgusta, tri dana nakon pokolja na šetalištu La Rambla, dignu u vazduh Barselonin stadion Kamp Nou na kojem je bilo 56.000 ljudi.

foto: Profimedia

Za taj dan bio zakazan početak fudbalske sezone u Španiji, Barselona je igrala sa Betisom i stadion je bio pun, što je bio plan sličan napadu u Parizu na stadion San Deni.

Ispostavilo se da je tri dana ranije, masakr na gradskom šetalištu kada je 22-godišnji džihadista kombijem pokosio pešake, biso samo delimično ostvarenje terorističkog plana.

Tada je 13 ljudi stradalo na licu mesta a jedna osoba je preminula u bolnici. Svega 8 sati kasnije novi napad, takođe sa žrtvama, dogodio se u gradu Kambrilisu, 120 kiometara južno od Barselone, kada su teroristi iz iste ćelije takođe uleteli kolima na trotoar, pri čemu su sva petorica i ubijena u obračunu sa policijom.

foto: EPA / Alejandro Garcia

Tadašnji izveštaji policije povezivali su ova dva teroristička napada, ali je ostala nerazjašnjena eksplozija koja se dogodila dan ranije u jednoj kući u Akanaru.

Tom prilikom je u njoj poginuo 44-godišnji imam Abdelbaki Es Sati, koji je bio idejni vođa džihadista, a do eksplozije 120 kanistera sa zapaljivim gasom je, po svemu sudeći, došlo slučajno.

foto: EPA / Quique Garcia

Tada se međutim, nije znalo za kakav napad se gas čuvao i kakve planove su teroristi imali nakon pokolja 17. avgusta. Takođe se nije znalo i za koji datum su napadi bili planirani, kao i da li je pogibija vođe terorista naterala ostale da sutradan krenu na pada na građane Barselone.

Stadion Barselone, nije međutim bio jedina meta terorista. Među zaplenjenim stvarima nađene su i skice čuvene Gaudijeve crkve Sagrada Familija, kao i planovi Ajfelove kule u Parizu.

Kurir.rs / RT.com

Foto: EPA / Domenech Castello

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track