KINESKOG PROFESORA UHAPSILI USRED INTERVJUA: Upali mu u stan i od tad mu se gubi svaki trag (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

veliki protivnik vlasti

KINESKOG PROFESORA UHAPSILI USRED INTERVJUA: Upali mu u stan i od tad mu se gubi svaki trag (VIDEO)

Planeta -

Kineski profesor u penziji, Sun Venguang, bio je usred telefonskog intervjua za američku televiziju Glas Amerike (VOA) kada je policija upala u njegovu kuću u Džinanu, i prekinula razgovor.

Jedna njegova prijateljica potvrdila je da ga je policija odvela iz stana. On je taman izgovorio "Ja imam svoju slobodu govora", kada je intervju prekinut.

Intervju je usledio posle nedavnog otvorenog pisma u kome je on kritikovao odluku kineskog predsednika Si Đinpinga da troši više novca za stranu pomoć, zajmove i investicije. On je pozvao predsednika da se umesto toga usredsredi na domaću potrošnju.

U pismu je takođe kritikovana odluka predsednika Sija da se ukinu ograničenja za broj predsedničkih mandata.

Dok je govorio, mogli su da se čuju glasovi u pozadini snimka, koji je VOA kasnije preneo preko Tvitera.

"Evo ih opet, njih sedam-osam", rekao je on novinaru, a onda se obratio policiji i pitao šta je pogrešno rekao.

On je nastavio da objašnjava zašto kritikuje strane investicije, onda su njegovi uzvici postajali glasniji i čuje se kako kaže policajcima "Šta radite. Ilegalno je da dolazite u moju kuću. Ja imam svoju slobodu govora", i tada se naglo snimak prekida.

San je profesor fizike u penziji sa unverziteta Šandong koji je s prekidima proveo više od deset godina u zatvoru 1960-ih i 1980-ih godina zbog kritikovanja komunističkog vođe Mao Cedunga.

Profesor je veliki kritičar kineske vlade
Profesor je veliki kritičar kineske vladefoto: EPA

On je 2009. pretučen dok je bio u poseti grobu Džao Zijangu, komunističkom vođi koji je podržao proteste na Tjananmenu 1989. godine.

Profesoru Sanu je oduzet pasoš i ne može da napusti zemlju. Glas Amerike pokušao je da stupi u kontakt s njim, ali nije uspeo, a nema zvanične potvrde da je bilo policijske akcije.

Sanova prijateljica koja je potvrdila da ga je policija odvela rekla je za BBC da veruje da policija drži Sana i njegovu ženu u jednom lokalnom hotelu, gde su bili zadržavani i ranije.

Organizacija Hjuman rajts voč navodi da je Sanovo iskustvo "dnevna realnost" jednog aktiviste za ljudska prava u Kini.

Istražitelj Amnesti internešenela u istočnoj Aziji Patrik Pun rekao je da je sramota da kineskog intelektualca koji daje intervju za medije odjednom prekida policija.

"To jasno pokazuje kako kineske vlasti mogu da guše slobodu govora. Policija može da maltretira (disidente) u svako doba i gde god želi", rekao je Pun.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track