REKORDNE TEMPERATURE U SKANDINAVIJI: Finski supermarket pozvao ljude da  prespavaju kod njih jer imaju klimu!
Foto: EPA

PAKLENO LETO

REKORDNE TEMPERATURE U SKANDINAVIJI: Finski supermarket pozvao ljude da prespavaju kod njih jer imaju klimu!

Planeta -

Rekordne temperature izmerene su ovih dana u Skandinaviji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

Lanac supermarketa "K" u Finskoj, u Helsinkiju, u distriktu Pohjois-Haga, pozvao je 100 potrošača da spavaju u njihovim prodavnicama koje imaju klima uređaje.

Prosečna temperatura u Finskoj u avgustu iznosi 19 stepeni, pa veoma mali broj ljudi ima er kondišne u svojim kućama, a ovih dana temperature dostižu 30 stepeni.

U Švedskoj je na snazi upozorenje na veliki rizik od izbijanja šumskih požara zbog visokih temperatura tokom predstojećeg vikenda.

Jul je bio mesec sa rekordno visokim temperaturama u Švedskoj u kojoj je zajedno sa Poljskom, na obe strane Baltičkog mora, zabranjeno plivanje zbog pojave toksičnih algi.

Požari u Švedskoj
Požari u Švedskojfoto: AP

U Švajcarskoj je železnica zabeležila povećan broj putnika jer su stanovnici potražili spas od vrućina u Alpima. Zbog visokih temperatura u toj zemlji vojnicima je dozvoljeno da budu u šorcevima i majicama sa kratkim rukavima, umesto u uniformama.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je jul ove godine bio treći najtopliji u više od prethodnih 100 godina, a temperatura je i dalje visoka, pa se tako na jugu Britanije danas očekuje 30 stepeni.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track