HEJLI: Rusija krši sankcije protiv Severne Koreje!
Foto: EPA

nove optužbe

HEJLI: Rusija krši sankcije protiv Severne Koreje!

Planeta -

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli optužila je danas Rusiju da krši sankcije protiv Severne Koreje koje su uvele UN.

Prema njenim rečima, postoje dokazi da Moskva severnokorejskim radnicima izdaje dozvole za rad. Ona je rekla da Rusija ne može da podržava sankcije samo na rečima, a onda da ih krši svojim delima. Rusija je demantovala da je narušila sankcije Ujedinjenih nacija kojima se zabranjuje zapošljavanje građana Severne Koreje i nije dovela nove radnike iz te zemlje u Rusiju.

Kako je za agenciju Interfaks rekao ambasador Rusije u Severnoj Koreji Aleksandar Matsegora, nove radne dozvole izdate su radnicima iz Severne Koreje koji su i ranije boravili u Rusiji i radili pod starim ugovorima.

Američki list "Vol strit džornal" je, pozivajući se na podatke ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, napisao da je više od 10.000 severnokorejskih radnika registrovano u Rusiji od septembra, a da je od početka ove godine izdato 700 novih dozvola.

Time je Rusija potencijalno prekršila sankcije UN uvedene kako bi se smanjio priliv novca u Severnu Koreju i pritisnuo Pjongjang da odustane od nuklearnog naoružanja. I zvaničnici UN istražuju da li je došlo do kršenja sankcija.

KUrir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track