AMERIKA UVELA SANKCIJE TURSKIM MINISTRIMA: Zaoštravanje zbog hapšenja sveštenika iz SAD!
Foto: Profimedia

erdogan nije popustio

AMERIKA UVELA SANKCIJE TURSKIM MINISTRIMA: Zaoštravanje zbog hapšenja sveštenika iz SAD!

Planeta -

Bela kuća saopštila je danas da američko Ministarstvo finansija uvodi sankcije dvojici visokih zvaničnika Turske zbog hapšenja jednog američkog sveštenika koji je optužen za špijunažu i pružanje podrške teroristima.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla je da će sankcijama administracije američkog predsednika Donalda Trampa zbog pritvaranja 50-godišnjeg Endrua Bransona biti obuhvaćeni ministar pravde Turske Abdulamit Gul i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Sulejman Sojlu.

Administracija SAD navodi da su Gul i Sojlu imali ključne uloge među odgovornima za hapšenje Bransona.

Branson je uhapšen u decembru 2016. godine, a nedavno je prebačen u kućni pritvor. On negira optužbe da je pomagao grupi koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara, i da je pružao podršku kurdskim ekstremistima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je SAD da neće "popustiti" posle pretnje američkog predsednika da će uvesti sankcije ukoliko Turska ne oslobodi američkog sveštenika.

Odnosi Vašingtona i Ankare su napeti i zbog drugih sporova kao što je američka podrška sirijskim kurdskim borcima i odbijanje SAD da Turskoj izruče propovednika Fetulaha Gulena koga Turska smatra odgovornim za pokušaj puča 2016. godine.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track