PRVA KAZNA ZBOG NIKABA U DANSKOJ: Devojka odbila da skine veo sa lica, mora da plati 155 dolara!
Foto: Reuters / Andrew Kelly

novi zakon na snazi

PRVA KAZNA ZBOG NIKABA U DANSKOJ: Devojka odbila da skine veo sa lica, mora da plati 155 dolara!

Planeta -

Dvadesetosmogodišnja žena prva je osoba u Danskoj koja će morati da plati novčanu kaznu zbog nošenja nikaba, nakon što je 1. avgusta na snagu stupila zabrana prikrivanja lica u javnosti.

Ona će, budući da je odbila da skine nikab nakon što su policajci to zatražili, morati da plati kaznu u iznosu od 155 dolara.

foto: Reuters / Andrew Kelly

Lokalni mediji javljaju da je žena kažnjena nakon što je u šoping centru nedaleko od Kopenhagena ušla u sukob sa drugom ženom, koja je pokušala da joj skine veo.

Policija navodi da su, nakon što su primili poziv i pregledali snimke sa kamera, obavestili mladu ženu da će biti kažnjena ukoliko ne skine nikab.

Kako prenosi BBC, ona je to odbila i zato će morati da plati 1.000 kruna, odnosno oko 155 dolara.

foto: Reuters / Ritzau Scanpix

Novi zakon u Danskoj, po kojem je ženama zabranjeno prekrivanje lica u javnosti, koji je izglasan ranije ove godine, izazvao je proteste i kritike širom te zemlje.

U zakonu se ne pominju burke i nikabi, ali se navodi da "svako ko nosi odevni predmet koji sakriva lice biti kažnjen novčanom kaznom".

foto: Reuters / Andrew Kelly

Neke žene muslimanske veroispovesti već su najavile da se neće povinovati zakonu, što bi moglo da ih košta 1.500 dolara, ako se prekršaj bude ponavljao.

I pored toga što su mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale takve mere, Evropski sud za ljudska prava je podržao sličnu zabranu u Belgiji, navodeći da je mir u zajednici važniji od prava pojedinca na versko izražavanje.

Slične, potpune ili delimične zabrane nošenja burki i nikaba, važe i u Belgiji, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i u nemačkoj pokrajini Bavarska.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Andrew Kelly

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track