POMPEO POMIRLJIV PREMA TURSKOJ, ERDOGAN BESAN: Ovaj potez turskog predsednika je za SAD gori od kupovine S-400 (VIDEO)
Foto: AP

nije diplomatski

POMPEO POMIRLJIV PREMA TURSKOJ, ERDOGAN BESAN: Ovaj potez turskog predsednika je za SAD gori od kupovine S-400 (VIDEO)

Planeta -

Potezi koje su preduzele SAD prema Turskoj, povodom sveštenika Endru Bransona, nisu prikladni za strateškog partnera i "neučtivi su" prema Turskoj, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je u obraćanju ženskom krilu njegove AK stranke rekao da je izdao naređenja da se zamrzne imovinu u Turskoj, koja je u vlasništvu američkih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, ukoliko je poseduju, prenosi Rojters.

Ove nedelje SAD su uvele sankcije dvojici turskih ministara povodom slučaja sveštenika Endru Bransona, optuženog u Turskoj da je podržavao terorizam.

Ranije danas, američki državni sekretar Majk Pompeo je rekoa da uprkos naglom pogoršanju odnosa zbog zatvaranja američkog pastora, SAD i Turska ostaju vredni partneri, istakavši da će dve zemlje nastaviti da sarađuju u okviru NATO i na drugim poljima.

AP ocenjuje da je Pompeova poruka očigledan pokušaj da se ublaže tenzije između dve saveznice u sastavu Severnoatlantske alijanse.

"Turska je NATO partner s kojim SAD namerava da nastavi saradnju", rekao je Pompeo.

Ranije ove nedelje, administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela je sankcije za dva visoka turska zvaničnika zbog slučaja pastora Endrjua Bransona, koji je i dalje u zatvoru uprkos ponovljenim Trampovim zahtevima za njegovo oslobađanje.

Pompeo se juče sastao s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom s kojim je razgovarao o tom pitanju iza zatvorenih vrata, a po završetku razgovora rekao je da su bili konstruktivni.

"Jasno sam stavio do znanja da je pastor Branson odavno trebalo da bude pušten, s dozvolom da se vrati u SAD", rekao je Pompeo, dodavši i da bi više uhapšenih lokalnih članova osoblja Stejt departmenta takođe trebalo pustiti.

Američki državni sekretar izrazio je nadu da će narednih dana turske vlasti to sprovesti u delo.

Pompeo je priznao da ima "mnogo izazova" u odnosima s Turskom, ali je zaključio da Vašington i Ankara mogu da blisko i dobro sarađuju jedno s drugim.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track