OSKRNAVLJEN DOM POKOJNOG NOBELOVCA: Antisemitski grafiti osvanuli na kući Elija Vizela u Rumuniji
Foto: EPA

sramota

OSKRNAVLJEN DOM POKOJNOG NOBELOVCA: Antisemitski grafiti osvanuli na kući Elija Vizela u Rumuniji

Planeta -

Antisemitski grafiti osvanuli su danas na kući pokojnog dobitnika Nobelove nagrade Elija Vizela u Rumuniji, a policija je otvorila istragu.

Grafiti su ispisani na Vizelovoj maloj kući, zaštićenom spomeniku kulture, u mestu Sigetu Marmaciej, a između ostalog je napisano da je Vizel "u paklu s (nacističkim liderom Adolfom) Hitlerom".

Rumunska organizacija za borbu protiv antisemitizma ocenila je da je reč o vandalskom činu uperenom protiv "sećanja na Elija Vizela, sećanja na žrtve holokausta i na duše preživelih u holokaustu".

Vizel, njegova porodica i još 14.000 Jevreja deportovani su u maju 1944. godine iz mesta Sigetu Marmaciej u nacistički logor smrti Aušvic, na teritoriji današnje Poljske.

Vizelova majka i mladja sestra ubijene su u Aušvicu, dok su njegove dve starije sestre preživele. Potom je prebačen u logor Buhenvald, gde mu je ubijen otac.

Napisao je 57 kniga, a "Noć" u kojoj je opisao strahote u logorima Aušvic i Buhenvald, postala je jedno od najpoznatijih svedočanstava o holokaustu.

Vizel je Nobelovu nagradu za mir dobio 1986. godine. Umro je 2016. u 88. godini života.

Rumunija je deportovala 150.000 Jevreja i 25.000 Roma u nacističke koncentracione logore od 1942. do 1944. godine, kada je zemljom vladao pronacistički diktator Jon Antonesku. U Rumuniji danas ima oko 6.000 Jevreja.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja