SAUDIJSKA ARABIJA ZAMRZAVA SVE ODNOSE SA KANADOM: Proteruju ambasadora, za 24 sata mora da napusti zemlju!
Foto: Vikipedija

napeto

SAUDIJSKA ARABIJA ZAMRZAVA SVE ODNOSE SA KANADOM: Proteruju ambasadora, za 24 sata mora da napusti zemlju!

Planeta -

Saudijska Arabija naredila je danas kanadskom ambasadoru u Dubaiju Denisu Horaku da u roku od 24 sata napusti tu zemlju, nakon što je Kanada kritikovala nedavno hapšenje aktivista za prava žena.

Saudijsko ministartzvo spoljnih poslova saopštilo je i da će zamrznuti sve nove poslove između Kraljevstva i Kanade. Kanada uvozi oko 10 odsto sirove nafte iz Saudijske Arabije.

"Svaki dalji korak sa kanadske strane u tom smeru smatraće se priznavanjem našeg prava na mešanje u unutrašnje stvari Kanade. Kanada i sve druge nacije moraju da znaju da ne mogu biti više zabrinute za naše građane od nas", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Najavljeno je i da će povući ambasadora Saudijske Arabije iz Kanade.

Portparolka kanadskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je Kanada ozbiljno zabrinuta zbog poteza Saudijske Arabije i dodala da će ta zemlja uvek braniti ljudska, a posebno ženska prava.

"Naša Vlada nikad neće oklevati da promoviše ove vrednosti i verovanje da je dijalog ključan za međunarodnu diplomatiju", rekla je ona.

Spor je nastao kada su kanadske diplomate putem društvenih mreža pozivale Saudijsku Arabiju da oslobodi aktiviste za ženska prava, među kojima je i Samar Badavi, čiji je brat pre nekoliko godina osuđen na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem jer je kritikovao muslimanskog sveštenika, a čija žena sada živi u Kanadi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track