BRITANSKI MINISTAR TRGOVINE OTKRIO: Verovatno napuštamo EU bez dogovora!
Foto: Reuters

šanse 60 prema 40

BRITANSKI MINISTAR TRGOVINE OTKRIO: Verovatno napuštamo EU bez dogovora!

Planeta -

Britanski ministar trgovine Lijam Foks izjavio je da London sa Briselom verovatno neće postići dogovor o izlasku iz Evropske unije do kraja marta iduće godine, kada je kranji rok.

On je u izjavi za nedeljno izdanje "Tajmsa" ocenio da su šanse za to 60 prema 40, a za takvo stanje optužio je "tvrdoglavost" zvaničnika EU koja, kako je rekao, "gura Britaniju na izlazak iz Unije bez prethodnog postizanja dogovora".

Foks je, takođe, optužio "birokrate" u Briselu da svoju "teološku opsednutost" u pridržavanju pravila EU stavljaju ispred "ekonomskog blagostanja naroda Evrope".

AP navodi da zvaničnici EU kažu da Britanija nije uspela da ponudi realan predlog svojih budućih veza sa Unijom. Oni optužuju London da želi da zadrži koristi od članstva u EU, a da ne prihvati pravila Unije, kao što su slobodno kretanje stanovništva.

Foks je, jedan od nekoliko ministara britanske vlade koji se zalažu za takozvani "tvrdi" Bregzit, dok neki, poput ministra finansija Filipa Hamonda, žele da Britanija ostane blisko povezana sa EU, koja je njen najveći trgovinski partner.

Britanski poslovni svet se uglavnom slaže sa Hamondom, pošto bi Bregzit bez dogovora mogao izazvati privredni haos, povećati cene hrane i dovesti do mnogih poremećaja - od onih u oblasti saobraćaja, do snabdevanja lekovima.

Rojters ukazuje da, ukoliko se Britanija "razvede" od EU bez ikakvog, makar i prelaznog dogovora, njihova međusobna trgovina odvijala bi se samo po pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Većina ekonomista se slaže da bi to naneo ozbiljnu štetu britanskoj privredi, pošto bi se na njenu trgovinu sa EU tada primenjivale carine. Oni koji podržavaju Bregzit kažu da je to samo kratkoročan "bol", i smatraju da će britanska privreda "teška" 2,9 hiljada milijardi dolara, prosperirati kada prekine veze sa EU, koju neki od njih nazivaju propalim eksperimentom evropske integracije pod dominacijom Nemačke.

Guverner Engleske banke Mark Karni je prošle nedelje upozorio na "neprijatno visok" rizik privredne štete koji bi Bregzit bez dogovora mogao doneti zemlji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja